02 mei 2020

Robert Bryndza - Doods geheim (2020)

Ontknoping verdient beter verhaal   



(Door Hans Knegtmans)

De Britse thrillerauteur van Slowaakse origine Robert Bryndza debuteerde hier in 2018 succesvol met Het meisje in het ijs, zijn eerste roman met rechercheur Erika Foster in de hoofdrol. Uitgeverij Meulenhoff Boekerij bracht ook de volgende deeltjes rond de Britse speurder uit. Doods geheim (de spatie komt voor rekening van de uitgever) is alweer het zesde deel in de serie. Het verhaal begint met de messenmoord op de 22-jarige nachtclubdanseres Marissa Lewis. Haar burleske dans, die tegen het hoerige aan schurkte, was een doorslaand succes. Vanwege haar reputatie (bloedmooi en zonder enige remming) is het voor het onderzoeksteam een hele klus om geen verdachten over het hoofd te zien.

De dienstdoende rechercheur heeft zich wat verlaat, en bescheidenheid is collega Foster vreemd: 'Nou, hij is er nog niet en ik wel.' Erika heeft een dubbel gevoel jegens haar vak: afschuw en fascinatie strijden om de eerste plaats. Dat is mede te wijten aan een inval in een drugspand waarbij haar echtgenoot om het leven kwam.

Zoals vaak in politieromans komt het onderzoek maar moeizaam op gang. Enige tijd ziet het er bij volgende aanslagen naar uit dat de moordenaar zich schuilhoudt achter een ouderwets gasmasker. Vooralsnog echter blijft Marissa Lewis het enige dodelijke slachtoffer. De personen die in handen van de gasmaskerman vallen worden 'slechts' verkracht en anderszins gemolesteerd, maar de dader houdt ze wel in leven. Op één na, die zo wanhopig is door de stress en de doorstane vernederingen dat hij zichzelf verhangt.

Als om de lezer nog meer bij Erika's wereld te betrekken, grijpt de auteur herhaaldelijk terug op haar belevenissen in eerdere delen. Die komen de coherentie van het verhaal niet ten goede. Ook stipt hij geregeld de amoureuze verwikkelingen aan tussen de personages met een kuise vaagheid die de lezer noopt tot terugbladeren om het fijne van de zaak te bevatten.

Wanneer de lezer eindelijk denkt te weten wie de moordenaar is, schudt Bryndza een alternatief scenario uit zijn mouw dat meer doortimmerd en overtuigender oogt dan al het voorafgaande. Doods geheim is een ontknoping die een sterker verhaal had verdiend.

Robert Bryndza - Doods geheim. Uitgeverij Boekerij, 336 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool.

Geen opmerkingen: