09 mei 2020

Troost en afleiding (nieuws, 2020)

Thrillers populair tijdens coronacrisis, romans juist niet 



Tijdens de coronacrisis zijn thrillers en lichtere non-fictie populair – poëzie en literaire romans juist niet. Uitgevers stellen geplande titels uit, soms voor onbepaalde tijd, blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad langs uitgevers. 


De populariteit van 'lichtere literatuur' (lees: thrillers) en non-fictie neemt toe. Dat blijkt uit de wekelijkse publicatie van de Bestseller 60 en uit het type boek dat uitgevers uitstellen. Aan NRC Handelsblad lieten 22 literaire uitgevers weten titels uit te stellen die voor de komende maanden waren gepland, soms voor onbepaalde tijd.

Veel van de vertraging zit bij de buitenlandse titels. 'Het aanbod uit het buitenland is bijzonder mager', aldus directeur-uitgever Tanja Hendriks van Ambo|Anthos in de krant. Non-fictie over de coronacrisis en thrillers krijgen voorrang. Bij Ambo|Anthos liet het Britse auteursduo Nicci French het aan de Nederlandse uitgever over om zelf de publicatiedatum van hun nieuwe thriller te bepalen. Het boek staat nu (week 19) tweede in de bestsellerlijst.

Mark van Gisbergen, directeur-uitgever van Marmer, brengt wegens de coronacrisis zelfs een extra ‘vakantiethriller’ van Linda van Rijn uit.

Uitgeverij De Bezige Bij ziet enerzijds een grote interesse in boeken die gerelateerd zijn aan de huidige crisis en anderzijds behoefte aan literatuur die zich juist onttrekt aan de actualiteit. Boeken die afleiding en troost bieden, zoals thrillers.

Gemiddeld verwachten de uitgeverijen dit jaar zo’n 25 procent omzetverlies.

Bron: NRC

Geen opmerkingen: