31 januari 2019

Tragedie in de Hamptons (nieuws, 2019)


De moord op de burgemeester
De Zwitser Joël Dicker brak vijf jaar geleden in één klap door met zijn misdaadroman De waarheid over de zaak Harry Quebert. Daarna volgde succes met Het boek van de Baltimores. Op 4 april verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij Dickers nieuwe boek: De verdwijning van Stephanie Mailer. Opnieuw een roman die zich in de VS afspeelt, nu tussen de 'rich and famous' van de Hamptons.  Joël Dicker (foto: Jeremy Spierer)
Orphea is een rustige badplaats in de Hamptons, een paar uur rijden van New York. Een stadje waar niet veel gebeurt, tot het op de avond van 30 juli 1994 wordt opgeschud door een afschuwelijk incident: de burgemeester van de stad en zijn familie worden thuis vermoord, evenals een toevallige voorbijganger die getuige was van de tragedie.

Het onderzoek wordt geleid door twee jonge politieagenten, Jesse Rosenberg en Derek Scott. Ambitieus en vasthoudend weten zij de moordenaar te pakken, het bewijs is zeer overtuigend. Ze verdienen lof voor hun prestatie en ontvangen zelfs een onderscheiding.

Twintig jaar later, in de vroege zomer van 2014, vertelt een journalist met de naam Stephanie Mailer aan Jesse dat hij destijds een belangrijke fout heeft gemaakt. Voor hij haar uitvoeriger kan spreken, verdwijnt ze onder mysterieuze omstandigheden.

Wat is er met Stephanie Mailer gebeurd? Wat heeft ze ontdekt? En vooral: wat gebeurde er echt op de avond van 30 juli 1994 in Orphea?

Joël Dicker (Genève, 1985) studeerde aan de faculteit rechten van de Universiteit van Genève. In 2010 behaalde hij zijn meestertitel. Op 24-jarige leeftijd schreef hij Les Derniers Jours de Nos Pères, een novelle over de Special Operations Executive, een geheime Britse organisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2010 won Joël Dicker de Prix des Écrivains Genevois, een prijs voor nog niet gepubliceerde manuscripten. Twee jaar later werd de novelle in Frankrijk alsnog uitgegeven.

Voor De waarheid over de zaak Harry Quebert ontving Dicker de Grand Prix du roman de l'Académie française, de Prix Goncourt des lycéens en in Nederland de Prix Tuliep, een Frans-Nederlandse prijs voor de beste Franstalige roman van het jaar.

Geen opmerkingen: