26 januari 2019

Cilla & Rolf Börjlind - Koudvuur (2019)

Schrijversduo maalt niet om souplesse(Door Hans Knegtmans)

Scandinavische thrillers hebben al jaren een goede reputatie bij professionals en liefhebbers. Dat effect is vaak nog sterker als de auteur bij nader inzien een samenwerkingsverband van twee schrijvers blijkt te zijn, bij voorkeur een getrouwd stel. Maar het Zweedse schrijversechtpaar Cilla & Rolf Börjlind mag dan nog zo Scandinavisch zijn, ze missen de souplesse en subtiliteit die hun genrelectuur literaire waarde zou bezorgen. Dat zal ze overigens een zorg zijn, gezien het verpletterende succes van hun scenario's voor tv- en filmproducties.

Koudvuur heet het vijfde deel over het speurdersduo Mette Olsäter en Tom Stilton. De eerste is commissaris bij de rijksrecherche, en zit tegen haar pensioen aan. Haar vroegere collega Stilton heeft de politie verlaten en woont vandaag de dag ergens in Thailand. Zijn hoofd staat niet naar werken, in beslag als hij wordt genomen door de dood van een vrouw. Daarvoor voelt hij zich zo verantwoordelijk dat hij - al was het nog zo'n kreng - zichzelf slechts als een moordenaar kan zien.

Terwijl Tom met zijn ziel onder zijn arm loopt, proberen Mette en haar staf een recente bomaanslag op te helderen waarbij de vrouwelijke officier van justitie en haar echtgenoot en dochtertje omkwamen. Uiteraard denkt iedereen aan een terroristische aanslag, waarbij het een raadsel blijft waarom de dader juist deze slachtoffers had uitgezocht.

Hebben de hoofdpersonen nog tijd om elkaar even goedendag te wensen? Of doet Tom alleen voor Piet Snot mee? Geen zorg. We zien Tom terug wanneer hij op zijn beurt jacht maakt op de dader van de bomaanslag.

Als het meezit, kan hij daaraan de kracht ontlenen voor zijn strijd tegen de depressie vanwege de 'moord'. Die aanhalingstekens zijn niet voor niets. Uit de summiere en nodeloos vage beschrijving van het incident is niet op te maken of Toms aandeel juridisch als 'dood door schuld' of als 'doodslag' geclassificeerd moet worden.

Meer in het algemeen valt op hoe weinig affiniteit de auteurs lijken te hebben met beeldend taalgebruik. Alsof ze met hun eenzijdige aandacht voor beeldtaal verleerd hebben na te denken over de betekenis van woorden. Dit soort verhalen kun je beter op tv zien.

Cilla & Rolf Börjlind - Koudvuur. Uitgeverij, uitgeverij A.W. Bruna, 368 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool. 

Geen opmerkingen: