29 januari 2019

Complicaties (nieuws, 2019)

Moord na oesterfeestUitgeverij Luitingh-Sijthoff heeft vandaag 'de nieuwe Scandinavische leesverslaving' aangekondigd. Het gaat om Misleiding, het eerste deel van een serie die zich op de fictieve eilandengroep van Doggerland afspeelt.


Doggerland (een enkele keer Doggersland genoemd) heeft ooit bestaan. Het was een uitgestrekt gebied tussen Engeland en het Europese continent. In periodes met een lage zeespiegelstand was dit gebied onderdeel van de droogliggende bodem van de Zuidelijke Noordzee. Dit gebeurde zo'n beetje tijdens elke ijstijd.

Ruim achtduizend jaar geleden zou het laatste droge restant van Doggerland na een aardverschuiving verloren zijn gegaan. Doggerland is vernoemd naar de Doggersbank, een ondiepte in de Noordzee. en 'dogger' is een oud-Nederlands woord voor een vissersboot waarmee op kabeljauw ('dogghe') gevist werd.

De eilandengroep is nu een creatie van schrijver Maria Adolfsson. De cultuur en de taal op Doggerland hebben hun wortels zowel in Groot-Brittannië als in Scandinavië.

In Misleiding (verschijning: half april) wordt inspecteur Karen Hornby wakker met een verschrikkelijke kater: het is de ochtend na het oesterfestival op de Doggerlandeilanden. Naast haar in bed ligt haar baas.

Dan komt het bericht dat er een vrouw bruut is vermoord. Karen krijgt de zaak toegewezen, en dan blijkt dat het slachtoffer de ex is van haar baas. De complicaties stapelen zich op en hoe goed Karen ook zoekt naar motieven voor de moord, ze krijgt ze niet boven water. Karen moet diep in de geschiedenis van het eiland zoeken om antwoorden te vinden.

De rechten van de Doggerlandserie zijn inmiddels verkocht aan achttien landen. Deel 2 en 3 volgen in 2020 en 2021. Maria Adolfsson (1958) woont in Stockholm waar ze tot voor kort werkte in de communicatiebranche. Haar eerste boek verkocht 50.000 exemplaren in Zweden.

Geen opmerkingen: