07 januari 2019

Dat zoeken we op!!! (nieuws, 2019)

Stand van zakenOp 1 januari 2019 is er weer een nieuwe thrillerquiz begonnen op het Twitteraccount van De Spanningsblog. Op deze plek komen de vragen en de antwoorden te staan en zal eens per week de tussenstand worden weergegeven. Deze post wordt dus bijna dagelijks geactualiseerd.


Voor wie nog wil meedoen, volgen hier de spelregels. Als je het antwoord weet op de op Twitter gestelde vraag, geef dan de oplossing door via een DM aan @despanningsblog. Met een DM is je antwoord voor andere deelnemers aan de quiz niet zichtbaar, belangrijk dus. De snelste deelnemer met het juiste antwoord krijgt 10 punten, de tweede krijgt 9 punten bijgeschreven achter zijn of haar naam, de derde ontvangt 8 punten, etc. De tiende deelnemer en alle anderen daarna met de goede oplossing krijgen 1 punt. Na elke spelweek wordt hieronder de tussenstand gemeld.

Het is een quiz zonder prijzen, deelname is gratis. Met de quiz wil De Spanningsblog wat meer informatie over het thrillergenre verspreiden en de competitiedrift onder de deelnemers aanwakkeren. Belangrijk: het is vooral voor de leuk. 


De vragen: 

1 We zoeken twee schrijvers die op 1 januari geboren zijn. De eerste debuteerde in 2010 met een thriller over een oud-rechercheur van de NYPD. De tweede is zoon van een Armeense zakenman en een Griekse moeder. Antwoord: John Verdon en Petros Markaris.  

2 Deze cover is een tikje bewerkt. Noem de bijbehorende auteur en de titel van de thriller. Antwoord: Jussi Adler-Olsen met Het alfabethuis & De bedrijfsterrorist. 

3 Welk boek waarin de auteur van De eetclub dacht verhaalelementen uit haar bestseller te herkennen, noopte haar naar de rechter te stappen? Wie won uiteindelijk de juridische strijd? Antwoord: Het gaat om het boek Het reservaat van Liselotte Stavorinus.

4 Schrijfster, geboren te Northumberland (drie miljoen verkochte boeken), lanceerde een award voor de beste thriller die zich afspeelt in het noordoosten van Engeland. Hoe heet deze prijs? Antwoord: The Lindisfarne Prize, een initiatief van L.J. Ross.

5 Derde, Bloed, Kwaad, Advocaat, Angst, Zus, Los, Kanten, Vrienden, Nacht. Deze woorden komen voor in de titels van thrillers van één auteur. Wie is deze schrijver? Antwoord: René Appel.

6 Van welke uitgeverij of imprint is dit het logo? Antwoord: Aspe NV, de uitgeverij van de Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe

7 Actrice, bekend van o.a. The Tudors, Lewis en Midsomer Murders, schreef thriller over verrassend verlopen reis naar een tropisch eiland. Boek komt binnenkort uit in Nederlandse vertaling. Wie is de auteur? Antwoord: Catherine Steadman.

8 Wat is de eerste plaats delict in het tachtigste deel van de Baantjer-reeks? Antwoord: Het Concertgebouw in Amsterdam.

''We hebben een lijk', zei Guy Van de Cauter op de drempel van de keuken.' Dit is de eerste zin van het eerste hoofdstuk van een boek dat de Gouden Strop won. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Johanna Spaey met Dood van een soldaat.

10 We hebben de schaar in de cover van een thriller gezet. Noem auteur en titel van dit boek. Antwoord: Anna Levander met Doodsmak.

11 Britse journaliste, werkzaam bij Marie Claire, komt in 2020 met een spionagethriller. Hoe heet ze? Tip: Ze draagt dezelfde achternaam als haar opa/geheim agent, die in de vorige eeuw voor de Sovjets spioneerde. Antwoord: Charlotte Philby.

12  Charles den Tex, het echtpaar Hoogstraaten, Sara Lövestam en Håkan Nesser schrijven allemaal spannende boeken. Maar wat hebben ze nog meer gemeen? Antwoord: Ze wonnen allemaal De Gouden Vleermuis, een oeuvreprijs van het Nederlands Thrillerfestival.

13 We zoeken een Nederlandse auteur van spannende boeken. Daarnaast laat deze zich betalen door mensen die door tv-programma's, al dan niet met verborgen camera, 'overvallen' zijn. Wie? Antwoord: Schrijver en advocaat Max van Olden.

14  Welke uitgeverij (of uitgeverijen) leverde(n) tot en met 2018 de meeste auteurs van het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek dan wel de/Spannende Boeken Weken? Antwoord: De uitgeverijen A.W. Bruna en Ambo|Anthos leverden ieder vijf geschenkauteurs.

15 Daar is-ie weer: de verknipte cover. Noem bijbehorende auteur en titel. Antwoord: Escober met Overkill.

16  Welke auteur schrijft columns voor een tijdschrift over een Engels graafschap, noemt zichzelf autogek en heeft Aston Martins, een gemodificeerde Mercedes, een Bentley en twee klassieke Jaguars onder zijn carport staan? Antwoord: De Britse schrijver Peter James.

17 Welke voorouder hebben de schrijver van de detectives over Sherlock Holmes en de Britse acteur die deze speurder speelt, gemeen? Antwoord: Schrijver Arthur Conan Doyle en Sherlock-acteur Benedict Cumberbatch hebben de Hertog van Lancaster als voorouder, John of Gaunt. In het Nederlands: Jan van Gent (heeft overigens niets met de gelijknamige vogel te maken).

18 De schrijver van Verraad en De afrekening won ooit de Gouden Strop. Wie was in dat vreugdevolle jaar de juryvoorzitter? Antwoord: Peter Kuijt.

19 Welke schrijver werd geboren in Reading, had een jazzmusicus als vader en een zangeres als moeder, was correspondent, lijdt aan de ziekte van Parkinson en ontvangt dit jaar een oeuvreprijs? Antwoord: Martin Cruz Smith. Krijgt dit jaar de eretitel Grand Master van de MWA, Mystery Writers of America.

20 Dit is een Amerikaanse bestsellerauteur, verkocht volgens Wikipedia meer dan 100 miljoen boeken. Wie is dit? Antwoord: Patricia Cornwell.

21 Wie schreef welke prijswinnende thriller over een getatoeëerde aanrander die in een Belgische badplaats twee meisjes te grazen neemt, terwijl de risico van een aanslag in de rest van het land groot is? Noem auteur én titel boek. Antwoord: Jos Pierreux met Niets erger dan spijt.

22 Een Italiaan schiet een Duitse zakenman vier kogels door het hoofd. Daarna stampt hij zo hard op de schedel van het slachtoffer dat de hak van zijn schoen afbreekt. In welke thriller komt deze scène voor? En wie schreef het boek? Antwoord: Het is een scène uit De zaak Collini van Ferdinand von Schirach.

23 Welke schurk werd in 1933 geboren, zag zijn ouders gedood worden door een Duitse Stuka, leefde jaren later als een God in Firenze en werd door de Amerikaanse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor de moord op zeker negen mensen? Antwoord: Hannibal Lecter.

24 Het mes erin! We hebben weer een thrillercover toegetakeld. Noem de auteur en de titel die bij deze thriller horen. Antwoord: Alles verloren van Roel Janssen.
25 Welke linkshandige onrechtbestrijder had een moeder die prostituee was en een vader die als advocaat de Amerikaanse gangster Mickey Cohen verdedigde? Zelf joeg hij in Vietnam op strijders in hun ondergrondse gangenstelsels. Antwoord: Harry Bosch, een creatie van schrijver Michael Connelly.

26 In februari verschijnt de thriller Blonde Dolly van Tomas Ross. De schrijver heeft laten weten nu al weer te denken aan een nieuwe thriller, opgehangen aan een gebeurtenis uit 2018. Welk nieuwsfeit was dat? Antwoord: Het gestuntel van agenten van de Russische geheime dienst GROe om het computernetwerk van de OPCW in Den Haag te hacken.

27 We hebben de schaar gezet in een thrillercover. Noem naam auteur en de titel van het boek. Antwoord: Roslund & Hellström - De uitlevering.

28 De Sikorsky Hoverfly MK1 kwam van achter de vulkanische kegel van de Damawand vandaan en volgde, gestadig dalend, een zuidoostelijke koers in de richting van Teheran. Dit is de eerste zin van een boek dat de Gouden Strop won. Noem auteur en titel. Antwoord: Bob Mendes met De kracht van het vuur.

29 Welke auteur werd geboren in de plaats waar een aanslag was op vader en dochter Skripal, was winkelbediende, copywriter en runde een uitlaatservice, interviewde Michael Douglas en Robin Williams, houdt van patat met currysaus en The Killers en Foo Fighters? Antwoord: C.J. Tudor.

30 Welke schrijvende BN'er werd in Hamburg geboren, overleed in Apeldoorn in 2017 en voltooide in de tussentijd 13 politieromans, waarvan altijd eerst de laatste pagina's werden geschreven? Tip: de auteur had bovendien iets met het getal 119. Antwoord: Will Simon. Het getal 119 slaat op Kamer 119 (op het politiebureau) van waaruit Simons speurders altijd opereerden.

31 Wie is dit? Antwoord: Schrijfster Gillian Flynn.

32 Onder welke stoornis gaan de twee personen gebukt die de inspiratie vormden voor het nieuwste boek van de schrijver van thrillers als De Cobra? Antwoord: De twee hackers die de inspiratie vormden voor De vos, de nieuwe thriller van Frederick Forsyth, lijden aan het Syndroom van Asperger.

33 Ex-politicus lanceerde enkele jaren geleden een thriller over een verknipte vogel die een mediamiljardair en zijn dochter ontvoert. De auteur kreeg lof toegezwaaid van de eindredacteur van de Dan Brown-thrillers. Noem auteur en titel. Antwoord: Herman Heinsbroek met Riskant spel.

34 Door een aanpassing van de spelregels zijn Bram Dehouck en Donald Nolet de enigen en 'laatsten der Mohikanen'. In welk opzicht? Antwoord: De twee schrijvers wonnen in respectievelijk 2010 en 2014 zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs. Nu de organisatie het reglement heeft gewijzigd kan het niet meer voorkomen dat een schrijver tegelijk deze twee prijzen wint.

35. Wie is dit? Antwoord: George Pelecanos.

36 Op zijn vijftigste verjaardag beloofde Suz Kcrams zich twee cadeaus. Dit is de eerste zin uit een boek dat de Gouden Strop won. Noem auteur en titel. Vijf bonuspunten als ook de twee cadeaus worden genoemd. Antwoord: Peter de Zwaan met Het alibibureau. De cadeaus waren: Geen boeken dikker dan 300 pagina's lezen en nooit meer ergeren.

37 Deze week, in 1995, overleed een thrillerauteur in het Zwitserse Locarno. Wie? Tip: De auteur van de bestseller De vrouw in het raam schreef naar eigen zeggen een dissertatie over deze collega. Antwoord: Patricia Highsmith.

38 Hier weer een verknipte cover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Michael Berg - Het meisje op de weg.

39 Welke van de volgende titels is een vreemde eend in de bijt, en waarom? Afgunst, Als broer en zus, Barst, De verrekijker, Grijs gebied, Onbegrepen, Onmacht en Versluiering. Antwoord: De verrekijker. Dit boekje van Kees van Kooten was een cadeau voor de Boekenweek. De andere titels waren geschenken tijdens de Maand van het Spannende Boek/Spannende Boeken Weken.

40 Welke Nederlandse misdaadauteur boekte successen met conferences als De bom en De supporter? Antwoord: Cabaretier Henk Elsink, iets minder bekend als de thrillerschrijver Elsinck.

41 Welke van de volgende drie beweringen over Ian Rankin is waar? 1. Hij komt bijna dagelijks in zijn stamkroeg The Oxford Bar in Glasgow. 2. Zijn voetafdruk is vereeuwigd bij het stadhuis in Edinburgh. 3. Hij kreeg al op zijn vijfenveertigste een oeuvreprijs. Antwoord: Bewering 3 klopt, de schrijver ontving in 2005 de Diamond Dagger. The Oxford Bar staat in Edinburgh. Bij het stadhuis zijn Rankins handafdrukken vereeuwigd in een stoeptegel.

42 De regisseur van deze film heeft ooit een thriller geschreven. Noem de titel van het boek én de auteur. Antwoord: Salvo van Dick Maas.

43 Schrijfster, in Engeland geboren maar op haar 8ste naar Australië verhuisd. Werkte als journalist voor de Hull Daily Mail en de Herald Sun. Zag de filmrechten van haar nogal vochtvrije debuutthriller gekocht worden door Reese Witherspoon. Wie zoeken we? Antwoord: Jane Harper, die van De droogte.

44 Zo'n tien jaar geleden werd op 14 februari een Amerikaanse misdaadauteur na een halve eeuw herenigd met zijn geliefde op een kerkhof in San Diego. Zijn eerste roman bevat de onsterfelijke zin Dode mannen zijn zwaarder dan gebroken harten. Wie zoeken wij? Antwoord: Raymond Chandler.

45 Wie is dit? Antwoord: De Schotse thrillerschrijfster Val McDermid.

46 Welke bewering over Esther Verhoef is niet waar? 1. Sinds 1995 kan ze van het schrijven haar gezin onderhouden. 2. Na het lezen van Doodsslaap van Greg Iles ging ze thrillers schrijven. 3. Haar eerste verhalen schreef ze op een Olympia typemachine. Antwoord: Bewering 2. Het was Doodsangst van Greg Iles die haar ertoe zette thrillers te gaan schrijven.

47 Zweedse journalist verkaste enkele jaren geleden naar Chileens dorpje. Hij dronk er wijn, voetbalde, maar schreef ook zijn eerste thriller waarin trollen zoveel haat via internet verspreiden dat drie verslaggevers worden vermoord. Noem auteur en titel boek. Antwoord: Pascal Engman - Patriotten.

48. Een verknipte cover. Noem auteur en titel die bij deze bewerkte voorkant horen. Antwoord: Linwood Barclay met Een tik op het raam.

49 Er was geen teken van leven te bekennen achter de gordijnen van Magda's flat, geen bewegende schaduw. Dit is de eerste zin uit een Stropwinnende thriller. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: René Appel met De derde persoon.

50 In welke van de volgende thrillers laat een seriemoordenaar een nog fladderende Taeniopygia guttata achter in zijn slachtoffers: Vogelvrij, De Vogelspin, Lokvogel, Vogelman, Operatie Vuurvogel of De Struisvogel-code? Antwoord: Vogelman, van Mo Hayder.

51 Wie schreef in 1982 welke wereldhit, gezeten aan het bureau in de Jamaicaanse villa van de schepper van James Bond? Antwoord: Sting verbleef in de villa Goldeneye van Ian Fleming en schreef daar Every breath you take.

52 Noem de juiste naam van deze schrijver. Antwoord: Sean French.

53  Welke schrijfster werkte in een vorig leven als receptioniste en werd ontslagen nadat ze uitgaande post had voorzien van een sticker over haar thrillerdebuut, over bepaalde vrouwen in 010? Antwoord: Judith Visser.

54 De baas van Slough House, het afvalputje van de Britse geheime dienst, is een bullebak. Op welk beroemd thriller- en tv-personage is dit karakter uit de boeken van Mick Herron gebaseerd? Antwoord: Op rechercheur Andy Dalziel, een creatie van Reginald Hill.

55 Citaat uit een interview in VN's Thrillergids: Ik heb toen ik in 1982 op de achterbank van een politieauto zat in mijn eigen pols geschoten. En: Anne en ik delen een aantal karaktereigenschappen. Ze is direct en gaat tot het uiterste om een dader te kunnen aanhouden. Welke auteur is hier aan het woord? Antwoord: Joop van Riessen.

56 De verknipte cover. Noem auteur en titel van dit boek. Antwoord: Derwent Christmas met De stilte voor Julia.

57 Belgische econoom die meewerkte aan de invoering van de euro, komt dit voorjaar met een thriller over de moord op een advocaat in Gent. Noem auteur en titel. Antwoord: Jan Smets met Theater.

58 Welke van de volgende feiten over Harlan Coben is niet waar? 1. Hij wilde eerst zijn held Myron de achternaam Moszkowicz geven. 2. Hij speelde een kale man in de Franse verfilming van Niemand vertellen. 3. Hij werkte als reisleider aan de Costa Brava. De laatste bewering klopt niet, hij was werkzaam aan de Costa del Sol.

59 Welke van de volgende spannende geschenkboekjes had tot dusver de hoogste oplage: Onbegrepen, Erken mij, Grijs gebied, Vector, Onmacht, De ooggetuige of Nooit alleen? Antwoord: Onmacht (2010) van Charles den Tex had een recordoplage van 865.000 exemplaren.

60 Herken de schrijver. Wie is dit? Antwoord: Colin Bateman.

61 Citaat uit een interview in VN's Thrillergids: Ik werkte vijftien jaar in Londen als financieel journalist en ik nam elke dag de trein naar mijn werk. Wie is hier aan het woord? Antwoord: Paula Hawkins.

62 In Delft geboren schrijfster, deed een studie bouwkunde, was handschriftkundige, richtte een tijdschrift op en publiceerde een viertal thrillers over onder andere bouwfraude en genetische manipulatie. Wie zoeken wij? Antwoord: Ina Bouman.

63 Dit seriepersonage werd in 1965 geboren. Zijn jongere zus heeft het Downsyndroom. Hij kreeg een speciale training bij de FBI. Zijn achternaam betekent 'ronde en verlaten heuvel' en hij woonde onder meer in de straat Sofies Gate. Noem held en zijn schepper. Antwoord: Harry Hole, een creatie van Jo Nesbø.

64 De verknipte cover! Noem auteur en titel boek. Antwoord: Nele Neuhaus met Sneeuwwitje moet sterven.

65 Hij schreef scenario's voor comedyseries, maar ook voor films over een zeeheld en een Friese koning. En daarnaast thrillers over een meesterpianist, nazi's, oude paters en adoptie-ouders. Wie zoeken we? Antwoord: Alex van Galen.

66 Citaat uit een interview in VN's Thrillergids. 'Als de tactisch rechercheur op de plaats delict komt, zal hij nooit aan de forensisch rechercheur vragen 'En? Hoelang is-ie al dood?' Dat is een typische tv-vraag.' Welke auteur spreekt hier? Antwoord: Carina van Leeuwen.

67 De covervraag. Noem auteur en titel. Antwoord: Alex Michaelides met De stille patiënt.

68 Hoeveel edities zijn er geweest van de Avond van het Spannende Boek waarop het 'gewone' publiek wel aanwezig mocht zijn? Antwoord: Acht.

69 Welk doelpunt scoorde de toenmalige international, die nu thrillers over misdaad in de voetbalwereld schrijft, in de WK finale van 1998? Antwoord: De toenmalige Franse international Emmanuel Petit scoorde de 3-0 in de wedstrijd tegen Brazilië.

70 Uit welke thriller van John Grisham is de volgende eerste zin afkomstig: Toen de kogels Pumpkins hoofd binnendrongen, werden de schoten door maar liefst acht mensen gehoord. Antwoord: De claim.

71 De covervraag. Noem auteur en titel. Antwoord: Sietse van der Hoek met De man van Trinidad.

72 Welke Amerikaanse auteur debuteerde met een thriller over Rudolf Hess, speelde in een band met Scott Turow en Stephen King, verloor zijn rechteronderbeen op Route 61, lag acht dagen in coma en schreef tijdens zijn revalidatie een trilogie? Antwoord: Greg Iles.

73  Een van de volgende beweringen over Dan Brown is niet waar. Welke? 1. Het verhaal in Het verloren Symbool duurt 14 uur. 2. Hij schreef een survivalgids voor gefrustreerde vrouwen. 3 Om zijn creativiteit op gang te brengen, hangt hij af en toe ondersteboven. Antwoord: Bewering 1 klopt niet, het verhaal duurt twaalf  uur.

74 Herken de auteur. Wie is deze krantenlezer? Antwoord: Jeffery Deaver.

75 Het Boekenbal komt er weer aan en dat doet ons denken aan de catfight tussen Connie 'scheer je weg!' Palmen en Saskia Noort in 2009. Twee jaar later raakte de laatste weer verwikkeld in een kortstondige Boekenbalruzie met een schrijfster. Wie was dat? Antwoord: Naima El Bezaz.

76 Welke in Oostende geboren scenarist, die onder andere meewerkte aan de show van Philippe Geubels, publiceerde in samenwerking met fans zijn laatste thriller zin voor zin op Facebook? Antwoord: Piet Baete.

77 De vermaledijde covervraag. In welk omslag hebben we nu weer het mes gezet? Antwoord: In De stille zonde van Lieneke Dijkzeul.

78 We zoeken een auteur die poncho's en paardenstaarten bestudeerde, reisleider was in Belize, van zijn eerste thriller 12.000 exemplaren verkocht, zichzelf een leraar in hart en ziel noemt, maar niet begrijpt waarom Judas zo verguisd wordt. Wie? Antwoord: Jeroen Windmeijer.

79 Wie schreef welke thriller over een auteur die na het winnen van een literatuurprijs de volgende dag dood in de Amstel wordt gevonden. Politieman, in bezit van moestuin, onderzoekt de zaak. Schrijver van dit boek won eerder een debuutprijs. Antwoord: Robbert Welagen met Nachtwandeling.

80 Welke schrijver (en oud-leraar Latijn) creëerde een beroemd geworden speurder, die vooral 's ochtends last van een slecht humeur, in een vintage Jaguar rondtufte, liefhebber was van Wagner, mooie vrouwen, bitter bier en kruiswoordpuzzels? Antwoord: Colin Dexter.
De tussenstand (na speelronde 76 op 17 maart 2019):

1   (1)  Daan van 't Westeinde: 695
2   (2)  Kees (@grasgroeit): 487
3   (3)  Leesdame (Luna): 479
4   (4)  Mike van Barneveld: 434
5   (5)  Elly van der Meer: 337
6   (6)  Missy Media:  325
7   (7)  Thrillerlezers: 299
8   (8)  Remko Meddeler: 211
9   (10) Miriam Bakker: 151
10   (9)  Bart Wessels: 108
11  (11) Theo Hakkert: 37
12  (12) Simon de Waal: 18
13  (13) Jos van Cann: 16
14 (14) Peter Römer: 9
15  (-) Gijs van Oosten: 8
16 (15) Maaike le Noble: 4
17 (16) Marjolein Schut: 2

Geen opmerkingen: