09 januari 2019

Rotzooi opruimen (nieuws, 2019)

Deon Meyer schrijft vervolg op geschenkboekDe niet doorgewinterde thrillerliefhebber kreeg twee jaar geleden de kans om kennis te maken met het werk van Deon Meyer. De Zuid-Afrikaanse schrijver was door de CPNB benaderd om het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken 2017 te schrijven. Dat werd de goed ontvangen korte novelle De vrouw in de blauwe mantel, waarin rechercheurs Bennie Griesel en Vaughn Cupido zich vastbijten in de zaak van het Gebleekte Lijk. Op 12 februari verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna de thriller Prooi. 'Het vervolg op het geschenkboekje', aldus de uitgever.


In de buurt van de Drie Susters, een drietal heuvels in het Karoo National Park, wordt naast het spoor het stoffelijk overschot gevonden van Johnson Johnson. Ze hadden niet om de zaak gevraagd, Bennie Griesel en Vaughn Cupido, maar toch krijgen ze die op hun bordje. De 'Valken', oftewel de afdeling Ernstige Delicten, mogen de rotzooi van de nationale politie, de SAPS,  weer opruimen, zoals gewoonlijk.

De man is kennelijk van de meest luxueuze trein ter wereld af gesprongen. Twee verdachte passagiers aan boord van de trein, lijken in rook opgegaan.

In Bordeaux geniet Daniel Darret van een rustig bestaan, nadat hij zijn gewelddadige verleden achter zich heeft gelaten. Maar dan doet een oude kameraad een beroep op hem om zijn vaderland te dienen. Zijn prooi: de corrupte president. Lukt het de Valken de aanslag te dwarsbomen? En kan Daniel ontkomen aan de meedogenloze Russen die het op zijn leven gemunt hebben?

Deon Meyer is auteur van elf misdaadromans met Zuid-Afrika als decor. Zijn boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen, zijn in 25 talen vertaald en krijgen steevast juichende recensies. Zijn thriller 13 uur werd in 2012 verkozen tot VN Thriller van het Jaar, hetgeen zijn doorbraak bij het grote publiek betekende.

Meyer had een flinke kluif aan het schrijven van het geschenkboekje. 'Ik vond het lastig om een korte novelle te schrijven', zei hij in een interview. 'Je wilt haar de diepte van een roman geven, maar je hebt daar nauwelijks ruimte voor. Toch moeten de karakters goed uit de verf blijven komen.'

Geen opmerkingen: