15 januari 2019

Firewalls neergehaald (nieuws, 2019)

Een bloedlinke 17-jarige scholier


Drie jaar geleden kondigde de Britse journalist/thrillerschrijver en voormalig MI6-agent Frederick Forsyth aan zijn tekstverwerker aan de wilgen te hangen. Maar gelukkig is de bestsellerauteur op zijn schreden teruggekeerd. Vorig najaar verscheen zijn nieuwe thriller The Fox in zijn moerstaal en vanaf 5 februari ligt de Nederlandse vertaling onder de titel De Vos in de winkel.

Centraal in De Vos staat de vraag: wat als het gevaarlijkste wapen ter wereld geen langeafstandsraket, biologisch wapen of kernbom is, maar een 17-jarige scholier?

Het voormalige hoofd van de Britse geheime dienst Adrian Weston wordt midden in de nacht wakker gebeld door de premier. Haar bericht is schokkend: de strengst beveiligde firewalls ter wereld, van het Pentagon, de NSA en de CIA, zijn tegelijkertijd gehackt door een hacker met de bijnaam 'de Vos'. 

Wat nog schokkender blijkt is dat de Vos een Britse scholier is, zonder kwaad in de zin. De jongen beschikt gewoon over een verbluffend geniale geest. De Vos, Forsyths achttiende thriller, is gebaseerd op de belevenissen van de Britse hackers Gary McKinnon en Lauri Love. Het vertelt het verhaal over een achttienjarige scholier met het aspergersyndroom, die in staat is om door firewalls heen te dringen en de geheimen van buitenlandse overheden en andere grotere organisaties bloot te leggen.

De schrijver erkende eerder dat hij plannen had om 'met pensioen te gaan', maar nadat hij de plot voor het nieuwe boek had verzonnen vond hij een verspilling van tijd om er niet mee verder te gaan. In 2016 zei Forsyth nog dat hij geen onderwerpen meer heeft waarover hij wil schrijven. Na zijn laatste reis naar Somalië om research te doen voor de thriller The Kill List, zei zijn vrouw: 'Je bent nu veel te oud, deze plaatsen zijn verdomd gevaarlijk en je rent niet meer zo snel als je jaren geleden deed.' Hij probeerde nog online informatie over het land te vinden, maar de resultaten vielen hem zwaar tegen. 'Ik vond slechts statistieken, maar geen sfeer.'

Frederick Forsyth (Ashford, 25 augustus 1938) werd op 19-jarige leeftijd piloot voor de RAF. Vanaf 1958 werkte hij als journalist en oorlogscorrespondent voor onder andere persbureau Reuters en de BBC. Hij versloeg de Biafra-oorlog in Nigeria, wat in 1969 resulteerde in zijn eerste boek, The Biafra Story. Het idee voor zijn romandebuut De dag van de Jakhals kreeg hij nadat hij als verslaggever in o.a. Parijs en Oost-Berlijn had gewerkt. Sindsdien combineert hij het schrijven van boeken met het schrijven van opiniestukken en columns voor de radio en voor diverse kranten en tijdschriften zoals de Daily Express en Times Magazine. Zijn boeken schrijft hij nog op een typemachine. A.W. Bruna geeft Forsyth al uit sinds 1971.

Forsyths eerste thriller, The Day of the Jackal, verscheen in 1971 en was direct een succes. Het boek gaat over een aanslag op het leven van de Franse president Charles de Gaulle door rechts-extremisten die boos waren om de president ermee instemde dat Algerije onafhankelijk werd. De verfilming met in de hoofdrol Edward Fox werd een klassieker. Forsyth is actief lid van de Britse Conservatieve Partij en verschijnt met enige regelmaat in de media om uiting te geven aan zijn links-conservatieve ideeën en zijn euroscepticisme. Hij is voorstander van een Brexit. Van Forsyths boeken werden wereldwijd 70 miljoen exemplaren verkocht.

Geen opmerkingen: