15 januari 2019

Scheepsrecht (nieuws, 2019)

Anniko van Santen leidt voor derde keer jury Gouden Strop



Anniko van Santen, het boegbeeld van het tv-programma Opsporing Verzocht, is voor het derde achtereenvolgende jaar voorzitter van de jury van de Bookspot Gouden Strop. Dit valt af te leiden uit de blog die bibliotheekmedewerker Lilian Hulzebos heeft geschreven voor Biblionet Groningen. Hulzebos maakt de komende twee edities deel uit van de jury.

De overige juryleden zijn ook bekend, schrijft Hulzebos. Het gaat om Herma Schipperheijn van boekhandel Augustinus Nijmegen en de recensenten Jos van Cann en Gijs Korevaar (Thrillerweb). Schipperheijn en Van Cann zaten vorig jaar ook al in de jury.

De jury is op 18 december voor het eerst bijeen geweest. Ten kantore van de Stichting CPNB in Amsterdam gaf CPNB-directeur Eveline Aendekerk het startschot voor de beraadslagingen. Volgens Hulzebos is er een recordaantal boeken ingezonden voor de Gouden Strop. 'Dat betekent dat ik de komende tijd veel mag lezen, zo'n 35 thrillers!'

De jury van de Gouden Strop. Staand: Jos van Cann, Herma Schipperheijn, Anniko van Santen. Zittend: Gijs Korevaar en Lilian Hulzebos
Elk boek wordt volgens Hulzebos door twee juryleden gelezen, die vervolgens een waardering van 1 tot 5 geven. De selectie van de laatste tien boeken lezen alle juryleden.

Dat een en dezelfde persoon drie jaar achtereen de jury van de Gouden Strop kon leiden, was in het verleden nog in strijd met de reglementen. Die bepaling is nu geschrapt. In de reglementen is wel opgenomen dat een debuterend schrijver niet tegelijk de Gouden Strop én de Schaduwprijs kan winnen. Komen de jury's van de Strop en de debutantenprijs tot dezelfde winnaar, dan krijgt deze de Gouden Strop en gaat de Schaduwprijs naar de 'runner-up'. Donald Nolet was in 2014 dus de laatste die met Versleuteld de dubbelslag maakte. In 2010 leverde Bram Dehouck dezelfde prestatie met De minzame moordenaar.

De longlist van de Gouden Strop, die in 1986 voor het eerst werd uitgereikt, wordt op 17 april vrijgegeven, de shortlist volgt op 1 mei. Op woensdag 29 mei maakt de jury bekend wie de 32ste winnaar is van de Bookspot Gouden Strop. In 1988 en 1990 werd de prijs niet uitgereikt wegens te weinig inzendingen.

1 opmerking:

Ink zei

Ik ben nieuwsgierig waarom een echt heel goed boek niet beide prijzen kan winnen? Als een debuut nu zo geweldig goed is? Is dit dan puur marketingtechnisch? Alhoewel ze daar sws wel eens hard aan mogen werken. Of het op dat gebied dan ook handig is om steeds dezelfde personen in de jury te laten zitten? Maar ja, is het heel belangrijk?