05 januari 2019

Schrijven, schrijven, schrijven (nieuws, 2019)

Geluk bij een ongelukHet zal zo ergens in de jaren 90 zijn geweest dat de Britse Louise Jensen betrokken raakte bij een ernstig ongeval. Terwijl zij stond te wachten voor het stoplicht. boorde een auto zich van achteren in die van haar. Het beperkte haar in haar bewegingsvrijheid, maar zorgde aan de andere kant voor dat ze van haar schrijven haar beroep kon maken. Binnenkort komt haar vierde thriller in Nederlandse vertaling uit.


'Toen ik klein was, was ik geobsedeerd door de schrijfster Enid Blyton (de auteur van de avonturen van De Vijf). Haar karakters waren zo levensecht dat zij op den duur mijn vrienden werden', schrijft Louise Jensen op haar website.

Meneer Townsend, haar leraar Engels op de lagere school, moedigde haar altijd aan om te lezen. Het duurde niet lang voordat ze alles had gelezen wat haar school had te bieden. Gauw begon ze zelf te schrijven, haar eerste boek telde zes pagina's, bevatte plaatjes en was met plakband in elkaar gezet.

'Schrijven maakte een groot deel uit van mijn leven, totdat de dag kwam dat die liefde voorbij was. Ze volgde adviezen op om 'op te groeien en een nette baan te krijgen', het maken van verhalen kwam twintig jaar lang niet meer aan bod.

Dat veranderde toen ze de dertig gepasseerd was. Ze raakte gewond bij een verkeersongeluk, ze moest haar manier van leven drastisch aanpassen. Jensen werd een fanatieke lezer. Als afleiding voor de pijn en haar beperkte bewegingsvrijheid pakte ze daarnaast de pen weer op. Het schrijven bleek meer dan een liefhebberij. 'Ik schreef als ik gelukkig was, ik schreef als ik verdriet had. Ik schreef om mijn angsten te verjagen en tussen de bedrijven door las ik boeken. Woorden hebben de kracht om te helen, ze hebben mijn wereld, die lange tijd behoorlijk donker was, verlicht.'

Inmiddels heeft ze vier thrillers op haar naam staan, één van die vier, The Gift, wordt bewerkt voor televisie. Komend najaar verschijnt haar vijfde boek, The Family. Jensen is in het Verenigd Koninkrijk behoorlijk populair: ze heeft al één miljoen boeken verkocht. Jensen woont in Northamptonshire met haar gezin en geeft mindfulnesstrainingen.

In februari brengt uitgeverij A.W. Bruna Jensens vierde thriller op de markt, De Date. Alison Taylor staat hierin centraal. Haar zaterdagavond begon normaal. Nadat haar huwelijk onlangs gestrand was, hadden haar vrienden haar ervan overtuigd dat het tijd was dat ze weer eens zou gaan daten. Ze is er klaar voor, ze is zenuwachtig maar ook opgetogen. Haar nieuwe leven staat op het punt te beginnen.

Maar op zondagochtend is alles anders. Ze wordt wakker en weet meteen dat er iets niet klopt. Ze is thuis, ze is alleen, ze is gewond en heeft geen enkele herinnering aan de voorgaande avond en nacht. Dan kijkt ze in de spiegel. En de vrouw die haar aankijkt, heeft ze nog nooit eerder gezien...

Geen opmerkingen: