22 januari 2019

Millennium 6 (nieuws, 2019)

David Lagercrantz (foto: Cato Lein)

Lisbeth versus Camilla
Twee jaar na deel vijf in de Millennium-serie verschijnt de zesde thriller in deze reeks. Op 29 augustus ligt Zij die moet sterven in de winkel. Schrijver David Lagercrantz heeft dan even veel boeken geschreven in deze reeks als de oorspronkelijke bedenker, Stieg Larsson.

Een Millennium-thriller zonder Lisbeth Salander is als een vaas zonder bloemen of als een deel uit de Baantjer-reeks zonder rechercheur De Cock. In de nieuwe thriller maakt het ijzersterke karakter dus opnieuw haar opwachting. Ditmaal maakt Lisbeth Salander zich op voor de finale strijd met haar zus.

Op een morgen wordt een dakloze man dood aangetroffen in een park. Journalist Mikael Blomkvist, die vastloopt in een artikel over de uitbundig fake news producerende Rusissche 'troll factories', wordt door lijkschouwer Frederika Nyman gebeld omdat zijn nummer bij deze man is aangetroffen. Weet hij wie de onbekende dode is?

Lisbeth Salander bevindt zich op dat moment in Moskou. Ze heeft haar uiterlijk aangepast en heeft besloten om nooit meer de prooi te zijn, maar de jager. Op een feest in een restaurant waarvan de eigenaar ook het brein achter een aantal 'troll factories' is, wil ze eens en voor altijd met haar zus Camilla afrekenen...

De Zweedse schrijver David Lagercrantz is journalist en scoorde een internationale bestseller Ik, Zlatan over de voetballer Zlatan Ibrahimović. Hij beheert de Millennium-nalatenschap van Stieg Larsson op succesvolle wijze, van het eerste deel dat Lagercrantz geschreven heeft, Wat ons niet zal doden, zijn wereldwijd vijf miljoen exemplaren verkocht.

Naast zijn schrijverschap zit hij in het bestuur van de Zweedse afdeling van de internationale schrijversorganisatie PEN. De schrijver zit bepaald niet op zijn centen, zo heeft hij van de Millennium-opbrengsten donaties gedaan aan een organisatie die het lezen onder kinderen wil stimuleren en aan een fonds voor onderzoeksjournalistiek in Zweden.

Geen opmerkingen: