08 augustus 2018

Enigszins geïntimideerd (nieuws, 2018)

Grisham komt met vervolg op 'Het eiland'De Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham werkt aan een vervolg op zijn thriller Het eiland dat vorig jaar verscheen. In deze thriller worden uit de universiteitsbibliotheek van Princeton manuscripten van de schrijver F. Scott Fitzgerald gestolen. De nieuwe thriller komt er in de loop van 2020, zo heeft Grisham aan zijn Nederlandse uitgever laten weten. 

Steven Maat en John Grisham
Uitgever Steven Maat van A.W. Bruna sprak John Grisham onlangs op het Harrogate Crime Writing Festival. De koning van de legal thrillers onthulde ook nog dat dit najaar een documentaireserie wordt uitgezonden gebaseerd op zijn true crime-boek De gevangene. Daarin schrijft Grisham over de aan lager wal geraakte lokale sportheld Ron Williamson die ten onrechte in de dodencel belandt vanwege de moord op serveerster Debbie Carter.

Steven Maat schrijft in een blog op de website van A.W. Bruna over zijn ontmoeting - zijn tweede na een kort gesprek op een bijeenkomst in New York - met Grisham. En dat is alsof een vrome katholiek op audiëntie gaat bij de paus. Maat komt superlatieven te kort om de status van Grisham te duiden. 'De man die eigenhandig het genre van de legal thriller op de kaart heeft gezet', 'de grootste van allemaal', etc. Het onderhoud viel in de categorie van 'een speciaal geregelde afspraak in een speciaal geboekte zaal in het hotel.' En Maat erkent dat hij 'enigszins geïntimideerd' is geraakt door het onderhoud met dit fenomeen.

Maat sprak met Grisham onder andere over  de mogelijkheid van een bezoek aan Nederland. 'Maar ook over hoe hij het al zo lang volhoudt aan de top (mijn indruk: een combinatie van liefde voor het schrijven en een ijzeren discipline), waar hij zijn ideeën vandaan haalt, welke schrijvers hij zelf graag leest en wat er nog allemaal in het verschiet ligt.' Conclusie van de Nederlandse uitgever: 'In het uur dat we elkaar spraken ben ik een groot fan geworden van de mens John Grisham.'

Geen opmerkingen: