29 september 2007

John Grisham (nog meer nieuws, 2007)

GRISHAM KRIJGT CLAIM AAN DE JEANS

Tegen bestsellerauteur John Grisham is vrijdag 28 september bij een Amerikaanse rechtbank een klacht ingediend wegens het vorig jaar verschenen non-fictie boek 'The Innocent Man' ('De gevangene') over de moord in 1982 op een serveerster.

In de gerechtelijke stukken wordt een schadevergoeding geƫist van een kleine vijftigduizend euro door aanklager Bill Peterson en voormalig FBI-agent Gary Rogers. Zij waren het die twee mannen, de aan lager wal geraakte lokale sportheld Ron Williamson en zijn kennis Dennis Fritz, achter de tralies kregen voor de moord op serveerster Debbie Sue Carter in Ada, Oklahoma. Williamson werd ter dood veroordeeld en Fritz kreeg levenslang. Later bleek uit DNA-tests dat Williamson en Fritz de moord niet gepleegd kunnen hebben. De twee werden vrijgelaten nadat ze twaalf jaar onschuldig in de cel hadden gezeten. Williamson overlijdt in 2004 op 51-jarige leeftijd.

Hun ervaringen vormden de basis voor boeken als 'The Innocent Man' van Grisham en 'Journey Toward Justice' van Dennis Fritz zelf. Ook tegen Fritz is een klacht ingediend door Peterson en Rogers, die vinden dat hun werk in een kwaad daglicht is gesteld en dat zij als gevolg hiervan in 'emotionele nood' zijn komen te verkeren. Grisham, Fritz en ook een andere gedaagde, Robert Mayer, auteur van het boek 'The Dreams of Ada' zouden in toespraken en interviews de openbaar aanklager en de voormalig agent onterecht hebben aangevallen. De drie boeken verschenen bijna gelijktijdig in oktober 2006 op de markt.

,,Het is niet meer dan een machtsspelletje om mensen ervan te overtuigen dat aanklager Peterson niets verkeerds heeft gedaan'', reageerde Fritz op de aanklacht. ,,De claim mist elke grond. Ik heb de waarheid verteld en ik heb het recht om te schrijven wat mijn gedachten hierover zijn.''

,,Ik denk dat John Grisham was vergeten dat hij een non-fictie aan het schrijven was'', zei advocaat Gary Richardson die namens Peterson en Rogers de claim indiende. ,,Hij heeft zelf ooit in een speech gezegd dat hij verwachtte te zullen worden vervolgd voor dit boek.'' John Grisham is bestuurslid van 'The Innocence Project', een organisatie die zich inzet om volgens haar ten onrechte veroordeelde mensen via DNA-technieken van alle blaam te zuiveren.

Zie ook: John Grisham over 'The Innocent Man'

Geen opmerkingen: