30 augustus 2018

René van Rijckevorsel - Zwanenbroeders (2018)

Hoogspanning in 's-Hertogenbosch(Door Peter Kuijt)

Het zal niet wijd en zijd bekend zijn, maar het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap mag dit jaar 700 kaarsjes uitblazen. Dit genootschap bestaat uit 36 leden, 18 van katholieke komaf en 18 van reformatorische snit. Het is een mannenclub uit ’s-Hertogenbosch die de bevordering van de christelijke saamhorigheid in het vaandel heeft staan. Willem van Oranje was ooit lid.

Het zijn feiten die René van Rijckevorsel, plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier Weekblad, rijkelijk etaleert in zijn derde thriller Zwanenbroeders, genoemd naar de leden van de broederschap. Van Rijckevorsel is één van hen.

Zijn boek begint met de beroving van en de moord op de Bossche kunsthandelaar én Zwanenbroeder Lucas Van Beyens. De overvallers gaan aan de haal met een middeleeuws Mariabeeld. Zoon Matthijs is verbijsterd: wie wil zijn vader zoiets aandoen? Zijn speurtocht brengt hem onder meer in Pilsen, Champéry, Barcelona en Bordeaux.

 Van Rijckevorsel neemt uitgebreid de tijd om de couleur locale op diverse plaatsen te schetsen. Af en toe lijkt het of je een betere reisgids hebt opengeslagen in plaats van een thriller. En over diverse religieuze aangelegenheden wil hij de lezer ook het een en ander bijspijkeren.

Maar het element spanning verliest hij niet uit het oog. De finale – in en om de Sint-Janskathedraal in de Brabantse hoofdstad - is er een om je vingers bij af te likken. Fraaie typeringen zijn er ook, zoals van een oude, breekbare man die zijn einde voelt naderen: ‘als een roerdomp in de herfstregen’. Zo'n mooi beeld blijft je bij. Kortom, Zwanenbroeders heeft een prettige afdronk.

René van Rijckevorsel - Zwanenbroeders. Uitgeverij Prometheus, 304 pag.

Deze recensie is eerder verschenen in het AD

Geen opmerkingen: