30 augustus 2018

Down under (nieuws, 2018)

Australische thrillerschrijver Peter Corris overledenPeter Corris, die de godfather van de Australische misdaadliteratuur wordt genoemd, is overleden. Hij stierf vandaag in zijn woning in Sydney op 76-jarige leeftijd.

Volgens de krant The Sydney Morning Herald zijn de Australische liefhebbers van thrillers een groot auteur kwijtgeraakt. In de periode dat het genre down under een groot gebrek had aan een puur Australische held, creëerde Corris een mix van hard-boiled verhalen met echte Australische personages in herkenbare settings.

Corris publiceerde zijn eerste misdaadroman, The Dying Trade, in 1980. Hij liet toen de lezer meteen kennismaken met zijn bekendste karakter, Cliff Hardy. Tot veler verrassing wist Hardy, een stevige drinker, vrouwenversierder en vechtersbaas, het er in 42 boeken levend vanaf te brengen. Ook in Corris' laatste boek Win, Lose or Draw, in 2017 gepubliceerd, was Hardy van de partij. Corris schreef ook historische fictie, zijn oeuvre bestaat in totaal uit meer dan zestig boeken.

De thrillerschrijver leed sinds zijn zestiende aan diabetes type 1 en dat heeft zijn tol geëist. Vorig jaar liet hij aan Fairfax Media weten dat zijn door de suikerziekte veroorzaakte slechtziendheid het moeilijk maakte om te blijven werken. Maar hij bleef tot het laatste toe schrijven, zo had hij een wekelijkse column op de website Newtown Review of Books.

Thrillerschrijver Michael Robotham spreekt met respect over Corris. 'Hij luisterde naar mijn audioboeken en liet me altijd weten dat hij ervan genoot. Hij is belangrijk geweest voor het Australische thrillergenre. Hij heeft veel schrijvers ertoe overgehaald om dat genre te beoefenen.'

Bron: The Sydney Morning Herald

Geen opmerkingen: