09 augustus 2018

Gesignaleerd 443 (nieuws, 2018)

'Ultima' is sluitstuk van allesbehalve ultieme trilogieVooraf werd er flink op de grote trom geslagen over de trilogie die de Britse kunsthistorica L.S. Hilton zou publiceren. De filmrechten van haar drieluik werden voor publicatie al verhandeld, de schrijfster ontving een voorschotbedrag met zeven cijfers voor de komma en een krant vergeleek Hilton al met bestsellerauteur E.L. James, ja, die van de Vijftig tinten. Haar trilogie wordt halverwege deze maand afgesloten met de verschijning van Ultima. Maar de verwachting is niet dat die een flinke deuk in een pak boter zal achterlaten.

Toegegeven, Hiltons eerste deel, Maestra, belandde in 2016 op de Bestseller60 om er na vier weken al weer uit te verdwijnen. Deel 2, Domina, haalde de CPNB-hitlijst niet eens. Toch trekt ook nu uitgever The House of Books de superlatieventrommel ver open over Ultima. Of we maar even willen onthouden dat het boek in 35 landen zal verschijnen. Volgens haar uitgever zijn naar schatting wereldwijd een half miljoen stuks van haar eersteling verkocht.

Dat eerste deel, Maestra, vertelt het verhaal van Judith Rashleigh, die overdag werkzaam is op een prestigieus veilinghuis in Londen en 's avonds nog wat bijverdient in een weinig aangename bar. Rashleigh wordt door het veilinghuis op straat gezet als ze ontdekt dat er een vervalst schilderij onder de hamer komt. Ze ontdekt dat er een complot in de maak is, vlucht naar de Franse Rivièra en raakt uiteindelijk in een strijd verwikkeld, waarin ze moet vechten voor haar leven. In het tweede deel, dat vorig jaar het licht zag, is ze gepromoveerd tot internationaal kunsthandelaar en geniet ze van het leven in Venetië. Maar haar duistere verleden dreigt haar in te halen.

In Ultima is Rasleigh ingesloten tussen de Russische maffia aan de ene kant en een corrupte Italiaanse agent aan de andere. Ze heeft letterlijk een kunststukje nodig om het er levend vanaf te brengen. Ze moet ervoor zorgen dat een vals meesterwerk bij het veilinghuis waar ze ooit assistente was, verkocht wordt voor 150 miljoen pond. Dit is bijna onmogelijk zonder haar nieuwe identiteit prijs te geven...

De veertigplusser Lisa Hilton is journaliste, biografe en historica, die meerdere boeken op haar naam heeft staan, waaronder een biografie van koningin Elizabeth I. 'Historie zal altijd een passie van mij blijven, maar ik ben verheugd dat ik ook iets totaal anders heb mogen schrijven', liet Hilton destijds aan The Daily Mail weten.

Geen opmerkingen: