07 augustus 2018

Jaren 80-hit (nieuws, 2018)

Na tv volgen boek en film


De kassa gaat weer rinkelen voor de Britse schrijfster Lynda la Plante. Voor de derde keer ontvangt ze revenuen voor een in de jaren 80 bedacht plot. Scoorde ze meer dan drie decennia geleden met haar script voor de serie Widows, nu verschijnt het tot boek bewerkte scenario voor het eerst in Nederlandse vertaling en komt er later dit jaar een speelfilm met dezelfde titel.

De televisieserie Widows werd in 1983 uitgezonden. Twee jaar later was de vervolgserie Widows II op de buis te zien en in 1995 vormde She's Out het slot van de trilogie. Alle reeksen werden geschreven door La Plante, die in 1994 ook het boek Widows schreef.

Karakter Uitgevers brengt op 20 augustus Weduwen uit. Drie mannen komen om tijdens een dramatisch verlopen bankoverval. Ze laten drie radeloos en totaal ontredderde vrouwen achter: Dolly Rawlins, Linda Pirelli en Shirley Miller.

Als Dolly erachter komt dat haar echtgenoot een kluis had, doet ze een ontdekking die grote gevolgen heeft. In de kluis ligt een pistool, geld en een uitgewerkt plan voor een overval.

De twijfel slaat toe, ze moet een beslissing nemen. Gaat ze zo snel mogelijk alles vergeten? Gaat ze alles overdragen aan de politie? Of is het juist beter om eerst met de andere vrouwen samen te komen? Uiteindelijk besluiten de drie het misdaadplan van hun overleden echtgenoten zelf uit te voeren.

In november komt de verfilming van Widows in de bioscoop. De hoofdrollen worden vertolkt door Viola Davis, Colin Farrell en Liam Neeson. De regie is in handen van Steve McQueen.

De ervaren Lynda La Plante, ook bedenker van de serie Prime Suspect, kan soms scherp uit de hoek komen. Jaren geleden haalde ze fel uit naar de BBC. De afdeling drama van de Britse staatsomroep leest liever een script van een 'kleine moslimjongen' dan eentje van haar hand, beweerde ze in een interview.

La Plante, voor Prime Suspect onderscheiden met de Edgar Award, heeft naast tv-series (o.a. The Governor, The Commander) ook een flinke reeks boeken op haar naam staan, zoals Bella Mafia, Seekers, Sleeping Cruelty en Deadly Intent. In het interview met The Daily Telegraph zei ze: 'Als je naar de BBC zou stappen en hen zou vertellen: 'Hoor eens, Lynda La Plante heeft een nieuw tv-drama geschreven, maar Usafi Iqdabal van negentien heeft er ook een gemaakt', dan zou men zíjn script gaan lezen.'

Geen opmerkingen: