01 mei 2018

Wordt verwacht 439 (nieuws, 2018)

Inbreker test matras


Ze had nog maar slechts drie thrillers op haar naam staan toen ze al de prestigieuze CWA Dagger in the Library kreeg voor haar hele oeuvre. En met haar debuut won ze direct de CWA Gold Dagger. Inmiddels komt haar achtste thriller eraan. Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt op 12 juni Blinde drift van de Britse schrijfster Belinda Bauer.

'Blinde drift begint ijzersterk', stelt de uitgever. Op een mooie zomerdag staat een auto met pech langs de weg. In de snikhete auto wacht de elfjarige Jack op zijn moeder. ‘Pas op je zusjes,’ heeft zijn moeder tegen hem gezegd toen ze wegging om hulp te halen. ‘Ik ben zo terug.’ Dus wachten Jack en zijn twee zusjes in eerste instantie geduldig, maar algauw worden ze rustelozer. En hun moeder komt niet terug. Hun moeder komt nooit meer terug.

Drie jaar later past Jack nog steeds op zijn zusjes. Hij zorgt ervoor dat ze te eten krijgen en dat niemand erachter komt dat ze helemaal alleen wonen, zonder ouders. En dan ontdekt Jack wie de moordenaar van zijn moeder is…
Een andere verhaallijn gaat over de aanstaande moeder Catherine. Zij wordt midden in de nacht wakker en ontdekt een mes en een briefje naast haar bed met een lugubere boodschap in haar slaapkamer: ik had je kunnen vermoorden.

En dan is er nog de zoektocht van de politie naar de inbreker die 'Goudhaartje' wordt genoemd, omdat hij in de bedden slaapt van de woningen waarin hij inbreekt. Volgens de uitgever heeft Bauer deze verhaallijnen 'op een verrassende en ingenieuze manier met elkaar verweven'.

Belinda Bauer (1962) wordt alom beschouwd als een van de beste misdaadschrijfsters van haar generatie. Ze groeide op Engeland en Zuid-Afrika, en was na haar studie journalistiek zeven jaar werkzaam als verslaggeefster. In 1993 won ze de Carl Foreman/Bafta Award for Young British Screenwriters en hierna trok ze naar Amerika voor een studie scenarioschrijven aan de California State University. Inmiddels gebruikt ze haar filmidee├źn voor boeken.

In 2010 won haar allereerste literaire thriller Rusteloos land meteen de prestigieuze Gold Dagger Award, een uitzonderlijke prestatie voor een debuut. Drie jaar later kwam dus die CWA Dagger in the Library op haar schoorsteenmantel te staan. Hierna werd haar vierde literaire thriller Wat dood is gekozen tot ‘Crime Novel of the Year’.

Geen opmerkingen: