10 mei 2018

Gesignaleerd 434 (nieuws, 2018)

René van Rijckevorsel - Zwanenbroeders

Het lijkt ons waarschijnlijk dat er op Hemelvaartsdag veel boekwinkels gesloten zijn, dus er op een drafje naartoe gaan zouden wij niet aanbevelen. Feit is wel dat vandaag officieel bij uitgeverij Prometheus Zwanenbroeders verschijnt, de derde thriller van René van Rijckevorsel. Niet getreurd, morgen zijn de winkels gewoon weer open.

Zwanenbroeders opent en kent een volgens de uitgeverij bloedstollende finale in de hoofdstad van het door Guus Meeuwis zo mooi bezongen Brabant. Twee gemaskerde mannen dringen een kunsthandel in 's-Hertogenbosch binnen, vermoorden de eigenaar en stelen een kostbaar middeleeuws Mariabeeld.

Matthijs van Beyens, zoon van het slachtoffer, is verbijsterd – zijn vader, afgeslacht bij een ordinaire roofmoord? En er zijn nog meer vragen. Ging het de moordenaars alleen om het beeld? Waarom verzwijgt de politie dan dat er een Arabische tekst op het lijk is achtergelaten? En wat hebben de Zwanenbroeders – een roemrucht Bosch' genootschap uit 1318 waarvan de Van Beyens al vele generaties lid zijn – met de misdaad te maken?

Een zoektocht dwars door Europa leidt tot een adembenemende climax rond de Sint-Jan in 's-Hertogenbosch, waar de Zwanenbroeders juist hun zevenhonderdjarig bestaan vieren.

René van Rijckevorsel (1961) schetst, zo meldt de uitgever 'meesterlijk zijn gevoel voor couleur locale, historische context, internationale politiek en bovenal voor spanning.' Zwanenbroeders wordt betiteld als een verhaal waarin belangen van verschillende tijden, religies en mensen op een gewelddadige manier met elkaar botsen.

De schrijver maakt deel uit van de hoofdredactie van Elsevier Weekblad. Zijn eerste thriller, Tunis, won de Schaduwprijs 2015 voor beste debuut. Een jaar later verscheen Zim, zijn tweede thriller. Hij is sinds 2005 lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, in de volksmond bekend als de Zwanenbroeders. Citaatje uit Wikipedia: Tegenwoordig bestaat het oecumenisch geworden genootschap uit achttien katholieke en achttien protestantse leden die allen een vooraanstaande maatschappelijke positie innemen. De broederschap 'draagt zorg voor haar eeuwenoude materiële en immateriële cultureel erfgoed, bevordert de onderlinge christelijke saamhorigheid en de broederlijke band, en houdt daarbij steeds oog voor de ontwikkelingen en problemen in de moderne tijd'.Geen opmerkingen: