30 mei 2018

Afwachtende houding (nieuws, 2018)

Saskia Noort zet plan voor thrillerprijs in de ijskast


Bestsellerauteur Saskia Noort laat het initiatief voor een nieuwe prijs voor het Nederlandstalige spannende boek voorlopig even voor wat het is. Ze wacht de gang van zaken rond de Gouden Strop af voordat ze besluit of de nieuwe award definitief van de baan is, zo heeft ze laten weten.

Met veel klaroenstoten en bazuingeschal maakte Saskia Noort, schrijfster van bestsellers als De eetclub, De verbouwing en Huidpijn, vorig jaar via social media bekend met een nieuwe thrillerprijs te komen. Dat plan kwam voort uit onvrede met de wijze waarop de uitreiking van de Gouden Strop 2017 in zijn werk ging. Bij RTL Late Night werd de bekendmaking onder toeziend oog van presentator Humberto Tan binnen een minuut of tien afgeraffeld. Alleen de prijswinnaar kwam in beeld, de overige genomineerden zaten er min of meer voor spek en bonen bij.

Noort had haar buik vol van de Strop, meldde ze toen. 'Het spannende boek is terug bij af. De uitreiking van de Gouden Strop was een aanfluiting. Neerbuigend naar auteurs en genomineerden. Dat kan anders.'

Ook andere auteurs waren allesbehalve gelukkig met de uitreiking. Schrijfster Loes den Hollander deed haar beklag bij het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) en riep collega-auteurs op met idee├źn en voorstellen te komen voor een nieuwe opzet van de Gouden Strop.

Nadat Noort haar voorstel had gelanceerd trad een oorverdovende mediastilte in, maar dat betekende volgens de schrijfster niet dat er achter de schermen niets gaande was. 'Er zijn veel gesprekken geweest met diverse betrokken partijen, waaronder uitgevers en het Genootschap. Ook met de Stichting CPNB (die de uitvoering van de Gouden Strop voor haar rekening neemt, red.). Die heeft toegezegd alles te verbeteren rondom de Gouden Strop. Dat gaan we nu rustig afwachten.'

Noort zegt ook dat ze niet al te veel tijd kon steken in het in de steigers zetten van een nieuwe thrillerprijs, want haar roman Stromboli moest ook af. 'Bij mij persoonlijk werd het een beetje druk met het nieuwe boek.' Besloten is om de ontwikkelingen rond de Gouden Strop dit jaar te volgen en daarna nog eens te kijken of er een nieuwe award moet komen.

De Stichting CPNB pakt in ieder geval de aanstaande uitreiking van de Gouden Strop, op woensdag 6 juni, anders aan. Aanvankelijk wilde de boekpromotor heel graag nog eens met het programma RTL Late Night in zee. Maar daar was in de laatste week dat Tan het programma presenteert kennelijk geen ruimte voor. Ook bij andere tv-programma's ving men bot.

De uitreiking heeft nu het karakter gekregen van een besloten evenement, bedoeld voor genomineerden, boekenvakkers en de pers en vindt 's middags plaats op het Landgoed Boekesteyn in 's Graveland (foto). Zoals dat in eerdere jaren ook het geval was, zal er uitermate kort verslag van worden gedaan in de nieuwsrubrieken op tv.

2 opmerkingen:

Remko Meddeler zei

Nou ja, het is een stijlvolle locatie. Met een passende naam (hoewel 'boeke' naar de vele beuken op het landgoed schijnt te verwijzen). Bovendien figureerde het souterrain van Boekesteyn in de jaren 70 als de keuken van Saartje, de beroemde huishoudster van de burgemeester in de tv-topper Swiebertje. Stijlvol, vol historie en beroemd... al drie pluspunten op de Gouden Strop-uitreikingslocatie van vorig jaar.

Ink zei

Dus vorig jaar was men (auteurs?) Wat van slag omdat het allemaal wat minimaal was toch? Toen was het tien minuten in een toen nog heel goed bekeken programma. Nu vindt de uitreiking plaats in vrijwel stilte. En kunnen we de berichtjes van wie won lezen in korte berichtjes op Nu.nl en Hebban? Ik zeg: een heel grote vooruitgang. Kuch. Mooi dat het prijzengeld verhoogd is hoor, maar publiciteit is dus weer matig tot niks. Oftewel hoeveel exemplaren zullen er extra verkocht worden van de winnaars dit jaar. Zeker met de niet al te bekende genomineerden. Boor de gewone lezer bedoel ik. Maar wie weet is het dan in 2019 een mooi evenement.

Ink