06 mei 2018

Onvermoeibaar betrokken (nieuws, 2018)

Schrijfster Renate Dorrestein overledenSchrijfster Renate Dorrestein is vrijdagavond 4 mei overleden in haar woning in Aerdenhout, in bijzijn van haar dierbaren, zo heeft haar uitgeverij Podium vandaag bekendgemaakt. Ze leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Renate Dorrestein werd 64 jaar.


Met haar overlijden verliest de Nederlandse literatuur een van haar meest gedreven en beste schrijvers. Volgens directeur Joost Nijsen van uitgeverij Podium zullen 'velen in de boekenwereld niet alleen de schrijfster Dorrestein sterk gaan missen, maar ook de vrouw achter het werk – onvermoeibaar betrokken, stimulerend, gevat en ruimhartig jegens anderen'.

Nog maar kort geleden hield ze Dagelijks werk, haar laatste boek, ten doop in Boekhandel Blokker te Heemstede. Ze bracht daarbij via de aanwezige lezers een ode aan de lezer. Dagelijks werk is haar succesvolle autobiografie, door journalist Onno Blom een ‘ongelooflijk krachtig saluut aan haar lezers'genoemd.

Haar laatste roman was Reddende engel, die terecht kwam op de tien titels tellende longlist voor de BookSpot Gouden Strop. Haar boeken werden voor vele literaire prijzen genomineerd. Voor haar gehele oeuvre ontving ze de Annie Romein-prijs. Ze schreef zowel een Boekenweekgeschenk als een Boekenweekessay.

Boekhandels en bibliotheken, verspreid over het land, zullen de hele komende week een condoleanceregister aanbieden, zodat haar lezers een laatste groet kunnen brengen. Renate Dorrestein zal op Hemelvaartsdag, 10 mei, in besloten kring worden begraven. 

Geen opmerkingen: