20 mei 2018

Gesignaleerd 436 (nieuws, 2018)

Stephen King - De buitenstaander
Bij uitgeverij The House of Books verschijnt De buitenstaander van Stephen King. Op de redactie ontvingen we ongevraagd 'een vooruitexemplaar', 592 pagina's dik. Met een persbericht waarin stond: 'Op dit boek rust een strikt embargo tot 22 mei. Tot die tijd mag er niet over het boek gepubliceerd worden.'


Kijk, daar trekken we ons van De Spanningsblog natuurlijk niets aan. The House of Books heeft geen kaas gegeten van regels rond het embargo. Dat kan je niet eenzijdig aan een andere partij opleggen.

Het embargo geldt als zowel verzender als ontvanger daar overeenstemming over heeft bereikt. Zoals dat vroeger gebeurde bij kranten die een paar dagen voor Prinsjesdag de begrotingsstukken van de ministeries ontvingen. De hoofdredacteur zette dan hoogstpersoonlijk zijn handtekening onder een embargo-overeenkomst.

Minder officieel - maar net zo effectief - gaat dat in zijn werk met persberichten over een nog uit te reiken prijs - bijvoorbeeld de Gouden Strop. Dan krijg je van tevoren al de naam van de winnaar te horen als je maar - per mail of zo - belooft pas te publiceren als de laureaat de prijs in handen krijgt.

Niets van dat al gaat op in het geval van Stephen Kings nieuwe boek. Er is niet van tevoren gevraagd of je embargo-restricties accepteert. Bovendien gaat het embargo sowieso niet op als de uitgever in kwestie zelf al publiceert over De buitenstaander. Op Bol.com staan zelfs de eerste 58 pagina's afgedrukt. Dus strikt embargo? Bekijk het maar.

Over het boek: Wanneer het misbruikte en levenloze lichaam van een elfjarig jongetje wordt gevonden, wijzen ooggetuigen en forensisch materiaal onmiskenbaar in de richting van de populaire coach van het plaatselijke Little League-team, Terry Maitland.

Maar de verdachte, die met groot machtsvertoon wordt gearresteerd, heeft een waterdicht alibi. Detective Ralph Anderson raakt na verder onderzoek ook overtuigd dat hij inderdaad buiten de stad was. Hoe kan hij dan tegelijkertijd op twee plekken zijn geweest?

'Op het moment dat het onderzoek vordert en er gruwelijke antwoorden aan het licht komen, schakelt King naar een hogere versnelling, waardoor hij haast een ondragelijke spanning creƫert', meldt de binnenflap. Terry Maitland lijkt op het eerste gezicht een aardige man, maar is hij wel wie je denkt dat hij is?

Stephen King (1947) heeft meer dan tweehonderd verhalen op zijn naam staan, waaronder De shining, 22-11-1963, De Donkere Toren en de Mr. Mercedes-trilogie. Alle titels werden wereldwijde bestsellers.

In 2015 ontving King de prestigieuze National Medal of Arts (NEA) uit handen van de toenmalige president Barack Obama. De NEA’s worden elk jaar uitgereikt door het Witte Huis en de National Endowment for the Arts. Het is de hoogste onderscheiding die een kunstenaar kan krijgen voor zijn bijdrage aan de schone kunsten in de Verenigde Staten. Vorig jaar maakte King de overstap van uitgeverij Luitingh-Sijthoff naar The House of Books.

Geen opmerkingen: