29 mei 2018

Goed Frans proza (nieuws, 2018)

Prestigieuze literaire prijs voor Fred Vargas
Het kan dus wél, een literaire onderscheiding krijgen voor misdaadromans. Misschien lukt dat dan niet in Nederland, maar in Frankrijk kijken ze niet zo nauw. Daar kreeg detectiveschrijfster Fred Vargas de Prinses van Asturië Prijs voor Literatuur toegekend.

Fred Vargas 'vermengt intrige, actie en reflectie met een ritme dat doet denken aan de karakteristieke muzikaliteit van goed Frans proza', zegt de jury. Die roemt ook de 'universele draagkracht' van het oeuvre van Vargas, dat de politieroman 'nieuw leven heeft ingeblazen'.

Vorig jaar was de in 1981 ingestelde 'Nobelprijs van de Spaanstalige wereld' voor de Poolse schrijver Adam Zagajewski. In het verleden waren ook Mario Vargas Llosa, Paul Auster en Philip Roth laureaten. De onderscheiding is 50.000 euro en een beeldhouwwerk van Joan Miro waard.

De in 1957 geboren Vargas ontpopte zich in de jaren 80 tot schrijfster. Haar eerste boek Les Jeux de l'Amour et de la Mort was direct een succes. Met als vaste personage commissaris Jean-Baptiste Adamsberg specialiseerde zij zich daarop in detectiveromans. Vargas publiceerde een vijftiental romans, novellen en twee stripboeken.

Het is overigens niet de eerste keer dat Vargas wordt geëerd met een  prijs waarvoor je je niet hoeft te schamen. In 2009 sleepte ze de International Dagger Award van de Crime Writers' Association in de wacht. En drie jaar later mocht ze de Europese Prijs voor Misdaadliteratuur, oftewel de Ripper Award, in ontvangst nemen.

Bron: Knack

Geen opmerkingen: