01 augustus 2017

Wordt verwacht 412 (nieuws, 2017)

Een goeie politieman, maar wel een platteBij uitgeverij HarperCollins Holland verschijnt op 22 augustus Lek, de nieuwe thriller van de Amerikaanse schrijver Don Winslow. Stephen King heeft hem al gelezen en heeft loftuitingen te over. 'Lek hypnotiseert je, het is een meesterwerk. Denk aan The Godfather, maar dan met agenten. Zo goed is het.'

Een goede politieman, dat is wat Denny Malone wil zijn. Hij is de koning van Manhattan North, een meermalen onderscheiden rechercheur van de NYPD en de echte leider van 'Da Force'. Malone en zijn mannen zijn de slimste, hardste, snelste, moedigste en de slechtste van het korps, zij vormen een speciale elite-unit die zonder last te hebben van restricties de strijd aangaan met bendes, drugs- en wapenhandel. Achttien jaar heeft Malone er inmiddels op zitten. Hij stond aan de frontlinie, zag de doden, de gewonden, de slachtoffers, de misdadigers. Hij deed alles wat in zijn vermogen lag om een stad dienstbaar te zijn, die is gebouwd op ambitie en corruptie. Niemand is van onbesproken gedrag, ook Malone niet.

Slechts weinigen weten dat Malone vuile handen heeft gemaakt. Hij en zijn partners hebben miljoenen dollars in cash en drugs achterover gedrukt tijdens de grootste heroïnevangst in de geschiedenis van de stad. Nu zit de FBI achter hem aan. Ze hebben onomstotelijk bewijs tegen hem. De FBI biedt hem een opdracht aan.  Als hij zijn kameraden verraadt, draait hij niet de gevangenis in.
Lek is gebaseerd op jaren van research binnen de NYPD. Don Winslow werd in 1953 geboren in een kleine kustplaats op Rhode Island, maar woonde in verschillende landen op diverse continenten. Zijn moeder was een bibliothecaris en zijn vader was een onderofficier bij de Amerikaanse marine. Hij studeerde journalistiek, werd manager van een theater en eindigde als privédetective - tot hij een succesvolle thriller schreef en fulltime auteur werd. Momenteel woont hij in Californië.

Winslow studeerde Afrikaanse Geschiedenis aan de Universiteit van Nebraska. Alvorens hij een schrijver werd, had hij verschillende baantjes. Eind jaren 1970 verhuisde hij terug naar New York, waar hij werkzaam was als de manager van een bioscoopketen en als privédetective. Nadien ging hij terug naar school en behaalde hij een Masterdiploma in de richting Militaire Geschiedenis. Hij leidde ook safari's in Kenia en ondernam grote wandeltochten in de Chinese provincie Sichuan.

In 1991 werd zijn debuutroman A Cool Breeze on the Underground uitgebracht. Het was tevens zijn eerste boek over het hoofdpersonage Neal Carey, een jonge, New Yorkse boekenwurm en privédetective.

Midden jaren 1990 verhuisde Winslow met zijn gezin naar Californië. In 1997 bracht hij de roman The Death and Life of Bobby Z uit. Tien jaar later werd het boek verfilmd door regisseur John Herzfeld.

In 2010 schreef Winslow de misdaadroman Savages. Het boek, over twee Amerikaanse drugsdealers die ruzie krijgen met een Mexicaans drugskartel, werd twee jaar later verfilmd door Oliver Stone.


Geen opmerkingen: