18 augustus 2017

IJspriem (nieuws, 2017)


Wie wordt de opvolger van Marion Pauw?'Onze' Marion Pauw won vorig jaar met haar thriller Daglicht de Icepick Award van het thrillerfestival Iceland Noir. Deze week zijn de genomineerden bekendgemaakt van de editie van dit jaar. En het zijn niet de minste namen die zich opwerpen als opvolger van Pauw.

De Icepick Award is vernoemd naar het moordwapen, een ijspriem, dat Raymond Chandler liet gebruiken in zijn misdaadroman The Little Sister uit 1949. De prijs bekroont de schrijver en de vertaler van de beste in het IJslands vertaalde thriller.

Oud-winnaar Jo Nesbø is met zijn thriller Politie een van de vijf genomineerden. De Noor moet het opnemen tegen de Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Deon Meyer (13 uur), de Canadese oud-advocaat Shari Lapena (Het stel van hiernaast), de Britse veterane Ann Cleeves (Ravenzwart) en de in Roemenië geboren E.O. Chirovici (Boek der spiegels).

De nog betrekkelijk jonge prijs zal in november worden uitgereikt tijdens het festival Iceland Noir. Joël Dicker was in 2014 de eerste winnaar van de ijspriem. Daarna volgden Jo Nesbø en Marion Pauw, die met Daglicht in 2009 ook al de Gouden Strop won.Geen opmerkingen: