26 augustus 2017

Römer & Hock - En nu ik! (2017)

Aerdenhout in last


(Door Peter Kuijt)

In zijn Baantjer-boeken legt Peter Römer vaak op de eerste pagina’s ergens een lijk neer. Dat is in de thriller En nu ik!, een coproductie met zijn vrouw, trainer/coach Annet Hock, wel anders. Daar valt de eerste dode pas als nog slechts enkele tientallen pagina’s te lezen zijn.

Een thriller kun je En nu ik! ook nauwelijks noemen. Onder het lezen krijg je geen onrustige hartenklop, er breekt geen angstzweet uit en je nagels blijven enige vorm van zenuwachtig bijten bespaard.

En nu ik! heeft veel meer weg van een redelijk vermakelijke zedenschets over een familie in crisis in het mondaine Aerdenhout: vader Johan gaat nat met beleggingen, moeder Pien moet met yogalessen bijverdienen, zoon Rick handelt in de verkeerde pilletjes en dochter Lou is al een jaar ontroostbaar na de zelfmoord van haar beste vriendin.

Gymleraar Edmond helpt Pien in haar yogastudiootje. hij heeft wilde plannen. Zo wil hij met tantramassage meer klandizie uit Aerdenhout en omgeving trekken. Maar deze oude bekende brengt geen rust in de familie. Integendeel.

Römer & Hock bedienen zich van een vlot leesbare schrijfstijl, je kunt niet zien waar de een schrijft en waar de ander het verhaal weer overneemt. Da's een pluspunt. Maar En nu ik! is niet een verhaal dat beklijft en de lezer verbluft achterlaat. Bij een volgend boek moet het duo echt wat meer vernuft, onverwachte plotwendingen en meer thrillerelementen uit de kast halen.

Römer & Hock - En nu ik! Uitgeverij A.W. Bruna, 280 pag.

Deze recensie werd - in verkorte vorm - eerder gepubliceerd in het AD
.

Geen opmerkingen: