04 augustus 2017

Cashen! (nieuws, 2017)


J.K. Rowling troeft James Patterson af met hogere poenberg


Voor de eerste keer in tien jaar tijd staat de Schotse schrijfster J.K. Rowling, ook bekend als misdaadauteur Robert Galbraith, op de eerste plaats van de lijst met bestverdienende auteurs van het zakentijdschrift Forbes. Veelschrijver James Patterson moet nu genoegen nemen met plaats 2, blijkt uit het septembernummer van het magazine.

J.K. Rowling heeft naar schatting van Forbes tussen 1 juni 2016 en 31 mei van dit jaar maar liefst 95 miljoen dollar aan boeken verkocht in de Verenigde Staten. Schrijffabriekdirecteur James Patterson toucheerde het evenmin misselijke bedrag van 87 miljoen dollar. De elf  schrijvers op de  Forbes-lijst verkochten gezamenlijk voor 312,5 miljoen dollar dertig miljoen boeken in de VS.

Inferno, de verfilming van Dan Browns laatste boek, werd een flop. Maar de schrijver verdubbelde vorig jaar wel zijn inkomen in vergelijking met het jaar daarvoor. En dat met dank aan zijn uitgever, die de auteur van onder andere The Da Vinci Code een bedrag met acht cijfers voor de komma, als voorschot op zijn komende thriller Origin.

De Britse schrijfster Paula Hawkins, auteur van de thriller Het meisje in de trein, debuteerde vorig jaar in de Forbes-hitparade. En het succes duurt voort. Ze verkocht 2,2 miljoen boeken in de VS in het afgelopen jaar. De filmbewerking van haar debuut bracht 173 miljoen dollar op in 2016. Steven S Spielberg heeft de filmrechten op haar tweede thriller, In het water, inmiddels gekocht.  \

Brown staat vierde op de lijst met 20 miljoen dollar, een plaats lager vinden we Stephen King (15 miljoen), op de voet gevolgd door John Grisham (14 miljoen). Paula Hawkins staat achtste met 13 miljoen.

Bron: Forbes.com

Geen opmerkingen: