13 augustus 2017

Ietwat gezet (nieuws, 2017)

'Oog in oog' met Le CarréOp 22 augustus verschijnt Een erfenis van spionnen, de Nederlandse vertaling van A Legacy of Spies, de nieuwe roman van de  Britse schrijver John le Carré. Een wereldprimeur voor het Nederlandse taalgebied, laat uitgeverij Luitingh-Sijthoff weten. 

Na een kwart eeuw keert John le Carré terug naar een van zijn meest geliefde personages: George SmileyHij dook voor het eerst op in 1961 en werd toen omschreven als een kleine, ietwat gezette, stille man, die slecht gekleed door het leven ging. Maar die man, die een diepe liefde koesterde voor Duitse poëzie, bleek verre van gewoontjes te zijn. Hij was George Smiley, een van de bekendste en slimste spionnen in de literatuur.

Spionnen? Koude Oorlog? Het lijken woorden uit een ver verleden, maar Le Carré koppelt ze volgens de uitgever aan de dreiging van deze tijd.

Op 7 september vindt er een unieke avond met John le Carré plaats in de Royal Festival Hall in Londen en in een aantal Pathé theaters wordt An Evening With George Smiley live uitgezonden. De uitgeverij biedt fans de gelegenheid daar bij aanwezig te zijn. Als ze meedoen met de actie maken ze kans op twee vrijkaarten.

De avond met John le Carré zal voor veel thrillerliefhebbers het literaire evenement van het jaar worden. Le Carré, pseudoniem van David Cornwell, wordt tegenwoordig slechts sporadisch in het openbaar gespot. Toen hij in 2013 hoofdgast was op het  Hay festival, was dat de topattractie van het evenement. Kaarten voor An Evening with George Smiley in de Royal Festival Hall zijn nog steeds te koop.
De 85-jarige Le Carré liet eerder in The Guardian weten 'opgetogen' te zijn in de gelegenheid te worden gesteld om over George Smiley te kunnen spreken. De opbrengsten van de avond zullen ten goede komen aan de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. 

Smiley laat voor het eerst van zich lezen in Le Carré's debuutroman Call for the Dead. In totaal speelt hij een rol in acht boeken van de Britse schrijver. Zijn meest spraakmakende optreden was in Tinker Tailor Soldier Spy, later verfilmd met Gary Oldman als de illustere spion. 

Geen opmerkingen: