14 februari 2017

Wordt verwacht 393 (nieuws, 2017)

HOOFD- VAN BIJZAKEN SCHEIDEN


De dood bespreekbaar maken. En indirect de zorg rondom het levenseinde versterken én de kwaliteit van het leven vóór het overlijden van mensen verbeteren. Dat is het idee achter Bureau MORBidee. De initiatiefnemers zijn journalist Rob Bruntink en docente filosofie Mariska Overman. De laatste is ook op een andere manier met de dood bezig: van haar hand verschijnt medio april bij de Crime Compagnie een thriller met de pakkende titel Hoofdzaak.

Wat doe je als je nietsvermoedend je keuken binnenstapt en daar een hoofd op je keukentafel aantreft? Een normaal mens zou hoogstwaarschijnlijk ten onder aan een appelflauwte. Zo niet David. Hij roept gelijk de hulp in van zijn zus, ex-rechercheur Isabel Dieudonné. Zij moet maar uitzoeken van wie het hoofd is en waarom het in zijn keuken is beland.

Hoofdzaak is het thrillerdebuut van Mariska Overman. Naast het bestieren van MORBidee schrijft ze als columnist voor verschillende websites over rouw en dood.

Een leesfragment:

Dinsdag

"En. Wat denk je?" David klonk ontspannen. Alsof er dagelijks hoofden op tafels lagen in zijn huis. Ze keek hem aan. Haalde haar schouders op.
"Ik heb het niet gedaan". Hij lachte er ietwat besmuikt bij.
"Ik zie nauwelijks bloed." Isabel pakte het zakdoekje uit haar broekzak en wond het om de vingers van haar rechterhand. Voorzichtig duwde ze zachtjes tegen het hoofd aan. Het hoofd was kaarsrecht afgesneden. Dat moet met een erg scherp voorwerp zijn gebeurd, dacht Isabel. David probeerde mee te kijken, hij boog zijn hoofd tot aan de tafelrand.
"Wanneer vond je het hoofd?
"Een klein uurtje geleden. Ik kwam terug van het hardlopen. Zag het niet eens direct, ben eerst naar boven gelopen om te douchen. Toen ik weer beneden kwam, zag ik het liggen."
"Weet je zeker dan dat het er al lag? Of kan het er neer zijn gelegd terwijl je aan het douchen was?
David's wenkbrauwen gingen amper merkbaar omhoog. Bij die mogelijkheid had hij kennelijk niet stil gestaan
.

1 opmerking:

Mriam zei

Ik ben heel benieuwd hoe dit verder afloopt...