21 februari 2017

Radicale oplossing (nieuws, 2017)

EERSTE EXEMPLAAR VLUCHTELINGENTHRILLER VOOR GRUNBERG
Roel Janssen heeft in zijn nieuwe thriller Alles verloren uitspraken opgenomen van zowel premier Mark Rutte als schrijver Arnon Grunberg. De laatste krijgt donderdag in Den Haag het eerste exemplaar van het boek overhandigd. 

'As we all know from the Roman Empire, big empires go down if their borders are not well protected.' Dat zei premier Mark Rutte op 26 november 2015 in een interview met de internationale pers over de forse toestroom van migranten vanuit het Midden-Oosten. Een kleine vier maanden later, op 9 maart 2016, schrijft Arnon Grunberg in zijn dagelijkse Volkskrant-'Voetnoot': 'Wat kapot moet worden gemaakt is het businessmodel van extreemrechts in Europa.'

Beide uitspraken hebben betrekking op de problematiek die Roel Janssen in zijn nieuwe thriller Alles verloren aansnijdt: het vluchtelingendrama. In het boek keert zeilster Tessa Insinger terug: de heldin uit de thriller De tiende vrouw, waarmee Janssen in 2007 de Gouden Strop won.

Insinger en fotograaf Mortimer Davies varen naar de Griekse eilanden en langs de Turkse kust voor een reportage over vluchtelingen die er alles voor over hebben Europa te bereiken. Op zee redden ze een drenkeling uit een omgeslagen rubberboot: een Syrisch meisje. Ze is de enige overlevende van de ramp die zich heeft afgespeeld.

Tessa en Mortimer besluiten te achterhalen wat er met het meisje is gebeurd. Daarbij stuiten ze op gewiekste mensensmokkelaars, bevlogen hulpverleners, dubieuze zakenlieden en schimmige Europeanen die een radicale oplossing van het vluchtelingendrama nastreven. Met informatie van het Syrische meisje ontrafelen Tessa en Mortimer een complot waarmee de Europese vluchtelingencrisis in een schokkend politiek daglicht komt te staan.

Janssen presenteert 23 februari zijn nieuwe boek bij de Haagse boekhandel Paagman (vestiging Frederik Hendriklaan 217). Grunberg zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen, waarna Janssen aan de tand wordt gevoeld door Volkskrant columnist Jean-Pierre Geelen.

Klik hier voor meer informatie

Geen opmerkingen: