11 februari 2017

Allure (nieuws, 2017)

GENOOTSCHAP REIKT IN 2018 MEESTERPRIJS UIT

Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) eert volgend jaar een thrillerschrijver voor zijn of haar oeuvre met de Meesterprijs. Dat heeft het bestuur van het GNM onlangs besloten.

Volgens de statuten mag het genootschap eens in de drie jaar de Meesterprijs toekennen aan een auteur om daarmee het belang van zijn/haar bijdrage aan het thrillergenre te onderstrepen. In 2003 was Appie Baantjer de eerste die met de prijs werd onderscheiden. Tien jaar later viel Saskia Noort (foto) deze eer te beurt.

Volgens Peter Römer, sinds enkele maanden voorzitter van het GNM, heeft de voorbereiding van een spraakmakende uitreiking van de Schaduwprijs en de Gouden Strop meer prioriteit. Zoals bekend heeft de Stichting CPNB besloten niet meer een Avond voor het Spannende Boek te organiseren, waarop deze twee thrillerprijzen kunnen worden uitgereikt. Het is nog niet bekend op welke wijze en wanneer de winnaars dan wel worden gehuldigd.

De organisatie van de uitreiking van de Meesterprijs vergt meer tijd en moet 'een aangelegenheid met allure' worden, stelt Römer. Binnen het GNM-bestuur circuleert een shortlist met kandidaten voor de eervolle prijs. Namen wil hij niet prijsgeven.

Zijn missie is de Nederlandse thriller meer in het licht te zetten, zegt Römer in een interview in het AD. Schrijfsters als Saskia Noort en Esther Verhoef verkopen buitengewoon goed, maar voor de rest staat de Nederlandse misdaadliteratuur in een laag aanzien. En dat is volgens Römer 'buitengewoon onterecht'.

Geen opmerkingen: