18 februari 2017

Dicht bij huis (nieuws, 2017)

NIEUW! DOMESTIC NOIR

Thrillers zijn er in alle soorten en maten. Uitgevers die een gedistingeerd label aan hun spannende roman willen hangen, gebruiken tegenwoordig het woordje noir. Er zijn wel vijftig tinten noir. We kennen natuurlijk allemaal de Scandi noir, maar er is ook Tartan noir (uit Schotland), Neder-noir (de zich in Amsterdam afspelende thrillers van David Hewson), Signatuur noir (thrillers van de gelijknamige uitgeverij), Moskou noir en Bibliothèque Noir (erotica imprint van uitgeverij Ambo|Anthos).

Er is een nieuwe tak aan de noir-boom ontsproten: domestic noir. Volgens uitgeverij De Crime Compagnie is dit predicaat van toepassing op De dagen, een nieuwe thriller van Anita Larkens, die begin maart in de winkels ligt. Het is een thriller die zich dicht bij huis afspeelt.

In De dagen draait het om een vermissingszaak. Tijdens een voorjaarsnacht verdwijnen de kleuters Frida en Mees uit het huis van hun moeder. Beide ouders, Maud en Maarten, zijn de eerste verdachten.

Hoewel de ex-geliefden al meer dan een jaar uit elkaar zijn, brengt het noodlot hen weer samen. In de dagen en weken die volgen, wordt er met man en macht naar de kinderen gezocht. Vanaf het begin duiken de media bovenop het verhaal van de losbandige, jonge moeder die in het openbaar haar tranen niet toont. Maar waar moet je beginnen als het spoor al bij de voordeur eindigt?

Anita Larkens woont samen met haar man en twee zoons nabij Groningen. Ze maakt onderdeel uit van de groep Moordwijven. Eerder schreef ze de thrillers Schaduwdochter en De betrokkenen.

Geen opmerkingen: