03 februari 2017

Patterson rules (nieuws, 2017)

TREINMEISJE MEEST GELEEND IN BRITSE BIEB

Het meisje in de trein, het bestsellerdebuut van thrillerschrijfster Paula Hawkins was vorig jaar het meest uitgeleende boek in de Britse bibliotheken. Lee Child staat op plaats 2 en 3 met respectievelijk Persoonlijk en Daag me uit. Dit blijkt uit cijfers van de organisatie Public Lending Right.

Het thrillergenre heeft blijkbaar een grote aantrekkingskracht op de Britse boekenlezer. De meest uitgeleende schrijver van de afgelopen tien jaar was de Amerikaan James Patterson. Vorig jaar werden zijn boeken in de bieb twee miljoen keer afgestempeld en in een decennium tijd haalde hij twintig miljoen uitleningen.

Maar je hoeft niet per se een thriller te schrijven om de lieveling te worden van houders van een bibliotheekpas. Vier van de meest uitgeleende boeken in de toptien zijn geschreven door jeugdboekenschrijvers. Jeff 'Wimpy Kid' Kinney schreef drie titels de toptien in, David Walliams staat met zijn Awful Auntie op plaats 9.

Non-fictie doet het minder onder bibliotheekbezoekers. Wil je daarmee nog echt scoren, dan is het raadzaam om een kookboek te schrijven. De meest uitgeleende non-fictie auteur was vorig jaar Mary Berry, het jurylid van de Britse versie van Heel Holland Bakt.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: