17 februari 2017

Exit (nieuws, 2017)

MISDAADAUTEUR BÖRGE HELLSTRÖM OVERLEDEN

Ondanks een stamceltransplantatie en intensieve zorg van het ziekenhuis in Stockholm is de Zweedse misdaadschrijver Börge Hellström vandaag aan de gevolgen van kanker overleden. De schrijver, die een maand geleden te horen kreeg dat de vorm van lymfeklierkanker waaraan hij al twee jaar leed, niet te genezen was, is 59 jaar geworden.


Anders Roslund en Börge Hellström (r)
Samen met collega-auteur Anders Roslund schreef Hellström zeven thrillers, die opvielen door hun maatschappijkritische inslag. Het duo ontving vele nominaties en prijzen, waaronder voor Vaderwraak de Noorse Glass Key Award. Hun vijfde boek Drie seconden (Tre Sekunder, 2009) werd uitgeroepen tot Best Swedish Crime Novel 2010, en tevens bekroond met de Platinapocket 2010, de Great Reader's Prize Award 2010 en de CWA International Dagger Award 2011. Ook hun andere thrillers werden overladen met nominaties en prijzen.

Börge Hellström (1957) was een ex-crimineel. Hij stal, pleegde fraude, beroofde mensen. En hij is een ex-drugsgebruiker, en sinds 1994 clean. 'Maar ik ben ook slachtoffer. Er is op me geschoten', zei in een interview met de GPD-bladen uit 2010. 'En ik ben als kind drie keer seksueel misbruikt.'

Door die gebeurtenis was zijn vertrouwen in de mens weg, zei hij. 'Mijn gevoelens zijn vermoord en het was moeilijk die weer terug te krijgen. Ik werd zelf een crimineel. Kwam in de gevangenis terecht, werd een verslaafde. Daarna was het een gevecht om weer gevoelens te hebben. Dat was voor mij de echte verlossing. Wraak nemen is daarvoor geen instrument. Maar ik vertrouw nog steeds bijna niemand, dat is mijn uitgangspositie.'

De ex-gedetineerde Hellström richtte de non-profitorganisatie CRIS op, Criminals Return In Society. Roslund maakte over die organisatie de documentaire Lock'em up. Ze raakten bevriend, en ze besloten misdaadboeken te gaan schrijven.

Geen opmerkingen: