23 februari 2017

Wraak, hebzucht en verbittering (nieuws, 2017)

VLAAMSE DEBUTANT GEEFT HOLLANDERS HET NAKIJKEN

Jan Van Der Cruysse heeft met zijn thriller Bling Bling De Diamanten Kogel 2016 gewonnen. De Vlaamse debutant versloeg zijn vier Hollandse rivalen op de shortlist en kreeg zijn prijs, een gouden boksbeugel, vanavond uitgereikt in het stadhuis van Antwerpen. De jury noemt de thriller 'een complex internationaal avonturenverhaal met harteloze franjes'. 


In het winnende boek, een uitgave van Davidsfonds, wordt op de luchthaven van Delhi een diamantkoerier beroofd. De daders gaan aan de haal met vier miljoen aan diamanten. Albertien, de verantwoordelijke voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt de laan uitgestuurd en gaat op eigen houtje achter de dieven aan. Vanuit een bergdorpje in de Kaukasus bestuurt Paata Sirbaladze een misdaadorganisatie met internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die in Delhi werden gestolen. Wat begint als een geweldloze diamantroof uit het zicht van de media, leidt tot 'een wervelwind van bloed en wraak', van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

Bling Bling is Van Der Cruysses eersteling, maar kon inspiratie putten uit zijn eigen beroepsleven. Hij is specialist in crisiscommunicatie en beleefde als woordvoerder van Brussels Airport de luchtvaart gedurende twintig jaar vanaf de eerste rij. Jan Van Der Cruysse (foto) won met Bling Bling vorig najaar ook de Hercule Poirot-prijs. Dat had geen invloed op het oordeel van de jury, zei de schepen van Cultuur Caroline Bastiaens, die het juryrapport voorlas. 'Het onderstreept enkel de kwaliteit van het boek.' De jury noemde het 'een verhaal dat raast als een sneltrein of een straalvliegtuig, in korte nerveuze hoofdstukjes, even snel wisselend van locaties als personages. Er zijn nevenplots en verdenkingen, wraak, hebzucht en verbittering spelen de hoofdrol.'

Dat de prijs in diamantstad Antwerpen wordt uitgereikt en Van Der Cruysse Vlaming is, had geen invloed op het uiteindelijke oordeel. Zijn boek telt ruim 500 pagina's, maar zakt nauwelijks in, aldus de jury. 'Vlot geschreven, goede zijlijnen en spanningsbogen, snelle afwisseling en fatsoenlijk uitgewerkte karakters. Wat wil een mens nog meer? Wat een debuut, wat een winnaar.'

Volgens de jury was 2016 een goed jaar voor de Nederlandstalige thriller. In de eerste plaats naar kwantiteit: er werden 108 thrillers en misdaadverhalen (goed voor een totaal aan zo'n 33.500 pagina's) ingezonden voor de Vlaamse thrillerprijs. Ook kwalitatief viel er volgens de jury niets te klagen. 'De twintig boeken op de longlist zijn stuk voor stuk lezenswaardige misdaadverhalen die een breed lezerspubliek verdienen. Het aanbod is zeer gevarieerd, dikwijls internationaal georiënteerd qua setting en maatschappelijke betrokkenheid. De Nederlandse thrillerauteur en zijn Vlaamse collega houden de vinger aan de pols van wat er in onze samenleving leeft.Terrorisme, informatiemanipulatie, big brother, politiek gesjoemel: het zijn allemaal ingrediënten die aanwezig zijn in de boeken.

Met zijn overwinning gaf Van Der Cruysse vier Nederlandse concurrenten het nakijken: Loes den Hollander met Duivelspact, Bart-Jan Kazemier (Drone), Marjolijn Uitzinger (De partijgenoot) en oud-Kogel-laureaat Simon de Waal (Nemesis). Den Hollanders boek werd gekenmerkt door 'een prachtig gevlochten plot', Kazemier schreef 'een intelligente thriller met een politieke achtergrond', bij Uitzinger boet de plot iets aan geloofwaardigheid in, maar haar vlotte stijl en goede spanningsopbouw maken veel goed' en De Waal is een meester 'in het kort en krachtig schetsen van personages en historische contexten'.

Geen opmerkingen: