27 april 2015

Tot leven brengen (nieuws, 2015)

PLOTTEN MET TOMAS EN HELEEN

Wie altijd het naadje van de kous heeft willen weten over dialogen, spanningsbogen en plotwendingen, kan binnenkort bij uitgeverij Cargo terecht. Begin juni organiseert de uitgever een workshop thriller schrijven. Met Tomas Ross en Heleen van der Kemp als docenten.

Heleen van der Kemp
Uitgeverij Cargo draait er op haar website niet om heen en stelt de bezoeker de volgende vragen: Bent u dol op spannende boeken en is schrijven uw hobby? Droomt u er al tijden van om je manuscript in boekvorm te zien? Twijfelt u over het onderwerp of lukt het maar niet om een goed plot uit te werken? Weet u niet precies hoe u het beste een geschikte uitgever kunt benaderen?

Volgens de uitgever is er op al die vragen maar één bevredigend antwoord: een workshop thriller schrijven onder leiding van Tomas Ross en Heleen van der Kemp, beiden auteurs bij Cargo. Professionals van de uitgeverij voorzien de cursisten van allerlei tips en trucs.

De workshop wordt gehouden op zaterdag 6 juni in het gebouw van uitgeverij De Bezige Bij|Cargo. Ross en Van der Kemp vertellen over hun ervaringen als schrijver en de soms hobbelige weg naar publicatie. Ze besteden aandacht aan zaken als hoe werk ik mijn idee uit tot een echt boek en hoe bouw ik mijn verhaal op? Personages tot leven brengen en een goed en geloofwaardig plot bedenken zijn eveneens onderdelen van de workshop.

Verder geeft Cargo-redacteur Chris Kooi een presentatie over het selectie- en redactieproces binnen de uitgeverij. Deelnemers die al een manuscript of een aanzet daartoe hebben geschreven, wordt de mogelijkheid geboden om dit voor aanvang van de workshop toe te sturen zodat daar tijdens de workshop gericht feedback op gegeven kan worden.

Tomas Ross (1944) heeft sinds de jaren tachtig tientallen thrillers geschreven, onder meer over het Englandspiel, de Greet Hofmans-affaire, de val van Srebrenica, de dood van Mathilde Willink en de moord op Pim Fortuyn. Hij is de meester van de faction: in vrijwel elk boek werkt hij een bestaand gegeven uit tot een verhaal waarin de feiten een even grote rol spelen als de verzonnen gebeurtenissen. Ross won driemaal de Gouden Strop: voor Bêta (1987), Koerier voor Sarajevo (1996) en De zesde mei (2003).

Heleen van der Kemp (1974) debuteerde in 2010 met de thriller Blond 15. Daarna volgde Afrekening. Bij Cargo verscheen haar derde thriller Onschendbaar. Haar boeken zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, maar delen dezelfde hoofdpersoon: rechercheur Britt Franken.

De workshop begint om 11 uur en neemt vier uur in beslag. De kosten bedragen 150 euro per deelnemer (inclusief koffie/thee en lunch). Tot 15 mei kunnen deelnemers zich voor deze workshop inschrijven door een mail te sturen naar info@uitgeverijcargo.nl. Bij onvoldoende animo behoudt de uitgeverij het recht de cursus te annuleren.

Geen opmerkingen: