05 april 2015

Het was aan de Costa del Sol (nieuws, 2015)

SUZANNE VERMEER HIJGT GROTE DRIE IN DE NEK

Saskia Noort, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef zijn qua verkoopsucces De Grote Drie van het Nederlandse thrillergenre. Maar Suzanne Vermeer nadert ze met rasse schreden. En dat zonder promotionele activiteiten als talkshows, festivals of signeersessies.

Volgens hun eigen websites hebben Saskia Noort, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef respectievelijk 2,5 miljoen, twee miljoen en 1,9 miljoen boeken verkocht. Suzanne Vermeer heeft de kaap van anderhalf miljoen exemplaren gerond, blijkt uit een opgave van 'haar' uitgeverij A.W. Bruna. Met een productie van jaarlijks een zomer- én een winterthriller zal Vermeer naar verwachting die achterstand snel inlopen. ''Bij een dalende markt stijgt juist de verkoop van Suzanne Vermeer'', meldt de uitgeverij.

Na het succesvolle 'Goudkust' (60.000 verkochte exemplaren) uit 2014 verschijnt dit jaar opnieuw een zomerthriller van Vermeers hand. Op 18 mei ligt 'Costa del Sol' in de winkel en het laat zich raden: deze thriller speelt zich af in de populaire vakantieregio aan de Spaanse kust. Het gaat hier om de tiende zomerthriller van Vermeer en 'haar' zestiende boek in totaal. Vermeers komende winterthriller heeft overigens Lapland als decor.

In 'Costa del Sol' draait het verhaal om Eline Sanchez en haar kinderen Alex en Maria. Sinds ze een jaar geleden weduwe is geworden, heeft Eline er alles aan gedaan om de levens van haar en haar kinderen weer op orde te krijgen. De komende zomervakantie zullen ze met z'n drieën doorbrengen in Spanje, het geboorteland van hun vader.

Maar in plaats van een verblijf bij de grootouders van haar kinderen, heeft Eline een verrassing in petto: een vakantie aan de zomerse zandstranden van de Costa del Sol. Aanvankelijk lijkt het een groot succes te worden, maar wat begint als een reis om een triest verleden af te sluiten, eindigt in een bikkelhard gevecht. Volgens de uitgeverij keert een oude bekende uit Vermeers thriller 'Het chalet' terug in 'Costa del Sol': journaliste Sara Verbeek.

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 veel te vroeg overleden auteur Paul Goeken. Onder eigen naam had hij een zestal actiethrillers gepubliceerd, die lang niet zo succesvol waren als de latere Vermeer-boeken. Na zijn boek 'De orde'  (2005) schreef Goeken de vakantiethriller 'All-inclusive'. Omdat het boek wat verhaal en stijl betrof afweek van zijn eerdere boeken en vanwege de successen van schrijfsters als Saskia Noort en Simone van der Vlugt besloot de uitgever het boek uit te brengen onder de schrijversnaam Suzanne Vermeer. Alle Vermeer-boeken verschenen vervolgens in de bestsellerlijsten, twee titels werden zelfs genomineerd voor de NS Publieksprijs. Na Goekens overlijden is in overleg met zijn familie besloten de Suzanne Vermeer-formule voort te zetten. Wie nu achter haar naam schuilgaat is een goed bewaard geheim.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: