22 april 2015

Onder controle (nieuws, 2015)

MANKELL KEERT TERUG IN ZWEEDSE LAARZEN

Het is januari 2014 als bij Henning Mankell kanker wordt geconstateerd. Maar de Zweedse schrijver laat zich hierdoor niet van het schrijven afhouden. In mei verschijnt zijn autobiografie, een half jaar later een gloednieuwe roman.

Zweedse laarzen, dat in november 2015 door uitgeverij De Geus op de markt wordt gebracht, is het vervolg op de roman Italiaanse schoenen van Henning Mankell. De nieuwe roman draait opnieuw rond Fredrik Welin. Sinds hij als chirurg een fatale fout heeft gemaakt, leeft hij teruggetrokken op een Zweeds eiland in de Oostzee. Hij heeft de stilte opgezocht en sluit zich af voor mensen.

Op een herfstnacht schrikt de oud-chirurg wakker: zijn huis staat in lichterlaaie. Ternauwernood weet hij het brandende huis te ontvluchten. Welin is alles kwijt en is gedwongen zijn leven opnieuw vorm te geven. En dat terwijl hij wordt beschuldigd van brandstichting.

Welin begint zich nogal oud te voelen. Maar dan ontmoet hij de journaliste Lisa, die langvergeten gevoelens in hem opwekt.

Op 14 mei verschijnt het al eerder aangekondigde boek Drijfzand. Deze autobiografie wordt bestempeld als 'een ode aan het leven'. Begin 2014 werd bij de geestelijk vader van rechercheur Kurt Wallander kanker in een vergevorderd stadium geconstateerd. Er waren tumoren aangetroffen in zijn linkerlong en nek.

''Ik heb al heel vroeg besloten om hierover te schrijven, omdat het uiteindelijk gaat om de pijn en het lijden die zo veel mensen treffen'', liet Mankell toen weten. ''Mijn angst is groot'', vervolgde de schrijver, "maar globaal genomen kan ik het onder controle houden.''

Mankell laat in Drijfzand allerlei belangrijke momenten uit zijn leven de revue passeren. Vanuit zijn dagelijkse strijd tegen de ziekte reist Mankell terug en vooruit in de tijd, waarbij het erfgoed dat de mens nalaat en de opeenvolging van generaties de rode draad vormen, die verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt. De schrijver brengt verschillende onderwerpen ter sprake, van 's werelds eerste kunstenaars die de prehistorische grotschilderingen maakten tot onderzoek naar komende ijstijden.

Geen opmerkingen: