27 april 2015

37 kaarsjes (nieuws, 2015)


UITGEVER VIERT LISBETH SALANDERS VERJAARDAG

Wat heeft Lisbeth Salander gemeen met wijlen prinses Juliana en mr. Pieter van Vollenhoven? Antwoord: ze is op dezelfde dag jarig. Komende donderdag wordt de heldin uit de Millennium-trilogie van Stieg Larsson 37 jaar. En dat wordt gevierd.


De Britse uitgeverij Quercus Books maakt van 30 april een speciale 'Day of the Girl'-viering. Tijdens het evenement dat zich voornamelijk online afspeelt, staat Salanders 'betekenis in de literatuur als feministische heldin' centraal. De dag is natuurlijk ook bedoeld om de lezer eraan te herinneren dat er een nieuw deel van de Millennium-reeks op komst is. In het vierde boek, getiteld Wat ons niet zal doden, is een belangrijke rol weggelegd voor Salander. Het boek geschreven door de Zweedse journalist David Lagercrantz, verschijnt wereldwijd op 27 augustus.

Volgens de website The Bookseller werkt Quercus op deze 'Day of the Girl' samen met uitgeverijen uit Canada, Australiƫ en Nieuw-Zeeland en zal Twitter Books eveneens content hierover delen met haar bijna twee miljoen volgers. Die content bestaat onder andere uit videoclips waarin Lagercrantz voor het eerst zal vertellen over Salander en wat zij voor hem betekent. Er zijn verder blogbijdragen van redacteuren van uitgeverij MacLehose Press over de getatoeƫerde heldin en van schrijfster Louise O'Neill. De hashtag is #dayofthegirl.

Lisbeth Salander, op de foto vertolkt door de Zweedse actrie Noomi Rapace, werd geboren op 30 april 1978 en verscheen voor het eerst in Mannen die vrouwen haten, het eerste deel van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Ze is er ook bij in de daaropvolgende delen De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid.

In interviews vertelde Stieg Larsson, die in 2004 op vijftigjarige leeftijd bezweek aan een hartaanval en het succes van zijn boeken niet heeft kunnen meemaken, dat het personage van Salander gebaseerd was op de gedachte hoe Pippi Langkous als volwassene zou zijn geweest. In zijn trilogie heeft Salander een bordje naast haar appartementsdeur in de Svartensgatan in Stockholm met de tekst 'V. Kulla', dat refereert aan 'Villa Villekulla' (in het Nederlands Villa Kakelbont), het huis van Pippi Langkous. Net zoals Langkous heeft Salander rood haar, dat ze zwart heeft geverfd. In haar nek heeft ze een tatoeage van een wesp en op haar rug een van een draak.

Geen opmerkingen: