11 april 2015

Volg het script (nieuws, 2015)

EEN PERFECTE DAG VOOR EEN KIDNAP

De Braziliaanse advocaat en schrijver Raphael Montes is een thrillersensatie, zegt zijn Nederlandse uitgever. Zijn debuut werd diverse malen bekroond en zijn tweede thriller, 'Perfecte dagen', is verkocht aan tien landen. Tijd voor een kennismaking.

Thrillerveteraan Scott Turow noemt Raphael Montes 'een van de meest briljante schrijvers' die hij kent. Uitgeverij Cargo spreekt van een 'Braziliaanse sensatie'. De lezer kan deze uitspraken nu op hun waarheid toetsen, want de uitgever publiceert zijn tweede thriller 'Perfecte dagen', een verhaal over liefde en obsessie.

Theo is een jonge student geneeskunde die zijn tijd verdeelt tussen het verzorgen van zijn verlamde moeder en het ontleden van lijken tijdens de anatomielessen - de momenten waarop hij zich het gelukkigst voelt.

Wanneer hij Clarice ontmoet, raakt hij geobsedeerd door haar. Hij begint haar te stalken. Theo ontdekt dat Clarice ervan droomt om een scenarioschrijver te zijn. Ze werkt aan het script van een roadmovie getiteld 'Perfect Days', over drie vriendinnen die een autoreis maken door Brazilië. Toenaderingspogingen van Theo worden door haar genegeerd en dat leidt bij hem tot een extreme reactie: hij ontvoert haar.

Theo verdooft Clarice en plaatst haar op de passagiersstoel van zijn auto. Een reis door het land begint, dezelfde die de karakters in haar script maken. Hij behandelt haar voorkomend, maar bereidt intussen zijn volgende stappen zorgvuldig voor. De kidnapper hoopt dat Clarice uiteindelijk verliefd op hem wordt. Ze komen onder meer terecht in een chalet in Teresópolis en op een verlaten strand van een eiland bij Rio de Janeiro.

Raphael Montes werd in 1990 in Rio de Janeiro geboren. Hij is zowel schrijver als advocaat en heeft meerdere verhalen in thrillerbundels op zijn naam staan. Montes bezit een bibliotheek met meer dan vijfduizend misdaadromans en thrillers. Ook schreef hij verschillende studies over het genre. Montes' debuut 'Suicidas', dat in 2012 werd gepubliceerd, is een poging om klassieke misdaadfictie in een modern jasje te gieten. Het boek kwam op de shortlist van de 2012 Benvirá Literature Prize en de prestigieuze Machado de Assis Prize, een literaire onderscheiding van de Nationale Bibliotheek van Brazilië.

Geen opmerkingen: