VIJF VLAMINGEN OP LONGLIST GOUDEN STROP
Vijf Vlaamse misdaadschrijvers en zeven Nederlandse collega's maken kans op de Gouden Strop 2015. De vrouwen zijn sterk in de minderheid. Dit blijkt uit de longlist die vandaag door de stichting CPNB is vrijgegeven.
Twee eerdere winnaars van de Gouden Strop, Marion Pauw en Elvin Post, zijn opnieuw in de race voor deze belangrijkste Nederlandse thrillerprijs. Er staan geen debutanten op de longlist, hoewel enkelen van hen voor het eerst een thriller hebben ingezonden. Van een van de auteurs, Ricus van de Coevering, is bekend dat hij voor het schrijven van zijn boek financieel werd ondersteund door het Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De lijst telt slechts drie vrouwelijke auteurs.
De CPNB laat weten dat er in totaal 94 titels zijn aangemeld. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar, maar toch flink wat minder dan de 106 boeken uit 2013. Volgens de CPNB zorgde 'een mooie diversiteit aan uitgeverijen' voor de spannendste boeken. Overigens neemt de Vlaamse uitgeverij Manteau een derde van de titels op de longlist voor haar rekening.
De shortlist van zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut wordt begin mei vrijgegeven. Zoals bekend worden op donderdag 28 mei tijdens 'een besloten bijeenkomst' de winnaars van beide prijzen bekendgemaakt. Juryvoorzitter Laetitia Griffith overhandigt aan de winnaar van de Gouden Strop een cheque van tienduizend euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. De winnaar van de Schaduwprijs ontvangt een cheque van duizend euro.
De longlist:
Pieter Aspe – Zonder voorschrift (Uitgeverij Manteau, B)
Vijfendertigste thriller met hoofdinspecteur Pieter Van In in de hoofdrol. Hij moet een reeks moorden onderzoeken, die worden geregisseerd door een zekere John Bold. Hij is een notoire liefhebber van vrouwelijk schoon. Wie is Bold en voor wie werkt hij? Het onderzoek leidt naar Het Madeliefje, een bordeel waar Van In besmet raakt met een geheimzinnige, dodelijke bacterie.
Jo Claes – De mythe van Methusalem (Uitgeverij Houtekiet, B)
In een laboratorium voor stamcelonderzoek in Leuven wordt een fenomenale ontdekking gedaan waarmee veroudering drastisch kan worden afgeremd. Terwijl de hele wetenschappelijke wereld met stomheid is geslagen, pleegt het hoofd van het lab zelfmoord tijdens zijn vakantie op Kreta. Andreas Kurver, freelance journalist, heeft zo zijn bedenkingen bij de spectaculaire ontdekking en besluit de zaak te onderzoeken.
Ricus van de Coevering – Noordgeest (Uitgeverij Van Gennep)
Na Sneeuweieren is Noordgeest de tweede roman van deze auteur die eerder wiskundeles gaf, een opticienzaak begon in Rusland en bankgebouwen beveiligde. Willem Noordgeest heeft maar één droom: de eer van zijn familie herstellen. Die was rijk in de Gouden Eeuw, maar is in later tijden aan lager wal geraakt. Na de dood van zijn vrouw en een carrière op zee brengt Willem uit Afrika de mooie Ghanese Ama mee. Zij zal de verzorging van zijn zoon en dochter op zich nemen. Als Ama op een dag plotsklaps verdwijnt uit het leven van de kinderen komen de spanningen in het gezin tot een climax.
Patrick Conrad – Walker (Uitgeverij Vrijdag, B)
Wie is de moordenaar van de vrouw in het bed van Johnnie Walker? De bloederige letters Ediapaso op de muur van de slaapkamer zijn een even groot raadsel voor commissaris Moermans, die het onderzoek leidt, als voor Walker zelf, die als eerste - verbijsterd - het verminkte lijk van Louisa, zijn ex-vriendin ontdekt. Zijn onstuimig verleden als parachutist in Rwanda en zijn ontslag uit het leger vanwege een post traumatic stress disorder spelen hem parten. Hij besluit onder te duiken en op zoek te gaan naar de ware toedracht van dit drama. Conrad was met Tango Assassino genomineerd voor de Gouden Strop 2014.
Toni Coppers – Dood water (Uitgeverij Manteau, B)
Albrecht Stuyt, gepensioneerd missiepriester, wordt vermist. Meteen duiken in de pers verhalen op uit zijn verleden: de man zou veel te vriendschappelijk zijn omgesprongen met sommige jongens. Liese Meerhout, commissaris bij Moordzaken in Antwerpen, heeft geen enkele aanwijzing voor een misdrijf, maar ze vindt de zaak toch vreemd: de pijp van de priester is aangetroffen op de Scheldekade. Als daar enkele dagen later gedoken wordt, wordt geen priester gevonden, maar wel een ander lijk: dat van Pina Gonzalez, een jonge ex-prostituee. Coppers is met dit boek ook genomineerd voor De Diamanten Kogel 2014, maar wanneer deze prijs wordt uitgereikt is al maanden onduidelijk.
Guido Eekhaut – Kingston noir (Uitgeverij Manteau, B)
In Zaventem wordt een overval gepleegd op een vliegtuig. Alexei, een Russische huurling, steelt daarbij een datadrager. Zijn deal met terroristen loopt echter in het honderd en hij verstopt de datadrager bij zijn vriendin Anna. Wanneer hij wordt vermoord, vlucht Anna met haar dochter Lucy naar Jamaica, waar Anna's ex-vriend en de vader van Lucy woont. Ze worden achtervolgd door Alexeis vijanden. Op het eilad waart ook nog een seriemoordenaar rond.
Nausicaa Marbe – Smeergeld (Uitgeverij Prometheus)
In een fraai huis in Haarlem wonen Job en Gaby van Emmerik met hun twee puberende kinderen en een oude hond. Job is zijn baan als stadsbouwmeester kwijtgeraakt toen hij op het punt stond een fraudeaffaire in de lokale politiek te onthullen. Hij brengt zijn dagen door wandelend met de hond in de Haarlemmerhout. Gaby gaat gebukt onder geldzorgen waar Job zich weinig van aantrekt. Een jaar na Jobs ontslag duikt ineens een oude bekende uit Oost-Europa op, een vrouw die Jobs leven nog verder zou kunnen verwoesten, maar die een innige vriendschap met Gaby sluit. Bovendien voorziet zij het gezin van riante financiële hulp. Als de vrouw hem met slinkse intriges steeds verder in een wurggreep trekt, beseft Job dat hij een manier zal moeten vinden om haar uit zijn leven te laten verdwijnen - desnoods buiten de wet om. Marbe is columniste bij de Telegraaf.
Marion Pauw – Hemelen (Uitgeverij Ambo|Anthos)
Ron Casper heeft in zijn leven een spoor van ongelukkige mensen achtergelaten en geniet op 76-jarige leeftijd nog volop van een hedonistische levensstijl. Zijn drie volwassen kinderen uit twee huwelijken kampen nog iedere dag met de gevolgen van hun traumatische jeugd. Als hun vader dan ook nog in rap tempo het familiekapitaal erdoorheen jaagt in luxebordelen, kunnen zijn kinderen maar tot één conclusie komen: het wordt tijd dat pa gaat hemelen. Marion Pauw won in 2009 de Gouden Strop met haar thriller 'Daglicht'.
Lex Pieffers – Pittsburgh (Uitgeverij Querido Q)
Een man zit verscholen in een stoepput in Elm Street in Dallas, Texas. Hij treft voorbereidingen voor een precisieschot. De stoet komt langzaam in beeld. Hij schiet: het slachtoffer zakt in elkaar. De schutter vlucht. Amerika is in shock door de moord op president John F. Kennedy. Iedereen zoekt de schutter, en niet alleen de autoriteiten. Zijn opdrachtgevers, die hem de codenaam Pittsburgh hebben gegeven, sturen een psychopathische huurmoordenaar achter hem aan. Jake, zoals hij heet, probeert een nieuw leven op te bouwen. Hij krijgt een relatie met de journaliste Rosaly. Zij laat hem vol trots weten dat ze is aangesteld als speciale verslaggeefster om alles van de onderzoekscommissie naar de moord op Kennedy op de voet te volgen. Scenarioschrijver Pieffers stuurde bij zijn vorige boek 'Verliefd op Adolf' een biljet van honderd euro mee naar recensenten.
Elvin Post – Dame blanche (Uitgeverij Ambo|Anthos)
De 34-jarige Jane Raimy heeft een eigen kookprogramma op televisie en genoeg miljoenen op de bank om het de rest van haar leven rustig aan te kunnen doen. Toch is Jane niet gelukkig. Haar relatie is net op de klippen gelopen en ondanks stijgende kijkcijfers loopt het met de inhoud van haar televisieshow bepaald niet zoals ze wil. Wat Jane niet weet, is dat er grotere problemen op komst zijn in de persoon van Jerry Lauper, een psychopathische ex-gevangene die zweert bij het boek De kracht van opbouwende gedachten. Hij is meer dan een beetje verliefd op Jane, en vastbesloten erachter te komen of het gevoel wederzijds is. Elvin Post was in 2004 de eerste debutant die met zijn boek 'Groene vrijdag' de Gouden Strop won.
Marjolijn Uitzinger – De huisgenoot (Uitgeverij De Geus)
De jonge Berlijnse politicus Florian von Bismark staat op de nominatie om de nieuwe minister van Justitie te worden. Op een winteravond neemt hij Mirco, een dakloze jongen, in huis. Wanneer Mirco een dodelijk ongeluk veroorzaakt, dwingt Florian hem door te rijden. Daarmee brengt de onberispelijke politicus zichzelf in een moeilijke positie. Tegelijkertijd dreigt een collega een boekje open te doen over gebeurtenissen tijdens Florians middelbareschooltijd. Florian is bereid tot het uiterste te aan om zijn carrière te redden.
De Waal & Baantjer – Een tien met een griffel (Uitgeverij Lebowski)
Rechercheur Peter van Opperdoes en zijn jonge collega Jacob Holm staan voor een raadsel als een bewaarder uit een gevangenis 's nachts dood wordt aangetroffen in het Vondelpark. In eerste instantie lijkt het er namelijk op dat hij onwel is geworden tijdens het joggen, maar er zijn te veel vraagtekens. Als blijkt dat hij veel vijanden had, zowel privé als op zijn werk, moeten de twee rechercheurs alle zeilen in het onderzoek bijzetten. Niet alleen om te bewijzen dat de bewaarder daadwerkelijk vermoord is, maar vooral om de dader te ontmaskeren. Tiende deel in de serie politieromans rond Van Opperdoes en Holm, die Appie Baantjer en Simon de Waal in 2009 startten. De Waal zette de serie alleen voort na het overlijden van Baantjer in 2010.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten