22 april 2015

Wordt verwacht 384 (nieuws, 2015)

BEDENKER 'TRUE DETECTIVE' SCHRIJFT THRILLER OVER INCASSOMAN

Drie jaar geleden bedacht Nic Pizzolatto de alom bejubelde tv-serie 'True Detective'. Een paar jaar eerder voltooide hij zijn eerste thriller 'Galveston'. Nu wordt zijn debuut ook in het Nederlands uitgebracht.


In Galveston, dat in september door uitgeverij Q wordt uitgebracht, staat Roy Cady centraal. Hij incasseert schulden voor een crimineel. Als het moet tuigt hij mensen af en ook voor moord draait hij zijn hand niet om. Dan krijgt hij te horen dat ongeneeslijke longkanker heeft.

Diezelfde dag nog stuurt zijn baas hem eropuit voor een nieuwe klus. Het blijkt dat hij Cady voor dubbele moord wil laten opdraaien en dat hijzelf ook zou moeten sterven. Maar Cady overleeft het. Hij vlucht samen met de prostituee Rocky, die hem onderweg vertelt dat nog ergens langs moet. Ze schiet haar vader neer en neemt een jong meisje mee.

Uiteidelijk belandt het trio in Galveston. Cady weet dat ze achter hem aan zitten en dat hij de vrouwen moet achterlaten, maar hij besluit eindelijk eens het juiste te doen.

De eersteling van Nic Pizzolatto is destijds niet onopgemerkt gebleven. Het belandde op de shortlist voor de 2010 Edgar Award voor beste debuut en won een jaar later de Spur Award for Best First Novel van de Western Writers of America. In Frankrijk werd het boek bekroond met de Prix du Premier Roman Ć©tranger.

De schrijver werd op 18 oktober 1975 geboren in New Orleans. Zijn vader, Nick Pizzolatto Jr. was advocaat, zijn broer Nath een professionele pokerspeler. Een echt gelukkige jeugd had Nic niet. Hij groeide op in een huishouden, waar boeken ontbraken.

Pizzolatto schreef twee episodes voor de Amerikaanse versie van de oorspronkelijke Deense thrillerserie The Killing. In 2012 bedacht hij de serie True Detective, die wereldwijd werd overladen met loftuitingen. De laatste aflevering van de reeks werd zoveel bekeken dat de streamingdienst van zender HBO vastliep. Het tweede seizoen wordt dit jaar uitgezonden.

Andere nieuwe titels bij uitgeverij Q:

S. Craig Zahler - Strafexepeditie (juni 2015). Rechercheur Jules Bettinger wordt verantwoordelijk gehouden voor een zelfmoord op een politiebureau in Arizona. Voor straf wordt hij met zijn gezin overgeplaatst naar Victory, Missouri, een stad met een van de hoogste misdaadpercentages van de VS. Jules' nieuwe partner is een rechercheur die net is gedegradeerd. Samen onderzoeken ze de moord op een prostituee. De moordenaar had na zijn daad seks met haar. Zahler schreef westerns, sciencefiction en thrillers. Strafexpeditiewordt verfilmd door en met Leonardo DiCaprio.

Nele Neuhaus - De levenden en de doden (juni 2015). Een thriller over orgaandonatie. Rechercheur Pia Kirchhoff staat op het punt om op huwelijksreis te gaan, als een sluipschutter een slachtoffer maakt. Pia besluit de reis uit te stellen en haar baas te hulp te schieten bij deze zaak. Er vallen al snel meer doden en het lukt de politie maar niet een verband te ontdekken. Langzaam maar zeker ontstaat de indruk dat iemand met een doelgerichte wraakneming bezig is.

Hilde Vandermeeren - Stille grond (juni 2015). Glasgow, 1983. Tijdens een novembernacht verdwijnt de zesjarige Rosie Thompson uit de slaapkamer die ze deelt met haar tweelingzusje Ruby. Van Rosie ontbreekt daarna elk spoor. In dit gebroken gezin groeit Eve op, hun jongere zusje. Dertig jaar later is Eve hoogleraar wiskunde. Haar leven staat op zijn kop door een bericht dat iemand in een kapel heeft achtergelaten: 'Het spijt me wat er gebeurd is met Rosie Thompson. Moge God me vergeven'.

Thomas Enger - Familiewapen (juli 2015). Diep in de Zweedse bossen wordt tijdens de herfstjacht een oude man doodgeschoten. Een vrouw zou voor drie weken naar Italiƫ gaan om de dood van haar vader te kunnen verwerken, maar in het hotel komt ze nooit aan. Elk spoor van de vrouw eindigt op het vliegveld van Oslo. Journaliste Nora Klemetsen, een vroegere studiegenote van de verdwenen vrouw, gelooft niet dat zij haar man en kind vrijwillig heeft verlaten. Het wordt nog raadselachtiger als de naam van de vrouw opduikt in verband met de moord in de Zweedse bossen.

Tom Cooper - De ongelukzoekers (september 2015). Het leven in de Golf van Mexico is zwaar. De eenarmige Gus Lindquist, in de steek gelaten door zijn vrouw, denkt dat hij in de moerassen de schat van de beruchte piraat Jean Lafitte kan vinden. Maar de grootste buit, verstopt op een van de vele eilandjes, is de drugsplantage van de Toup-broers. En die willen daar niemand in de buurt hebben.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: