05 april 2015

Oponthoud (nieuws, 2015)SPONSOR IN DE CEL: DIAMANTEN KOGEL NIET UITGEREIKT

Terwijl de longlist van de Gouden Strop 2015 deze week werd geopenbaard, is De Diamanten Kogel van vorig jaar nog steeds niet uitgereikt. Reden? De sponsor van de Vlaamse thrillerprijs zit in de cel, aldus het magazine Humo.

Toni Coppers is met zijn misdaadroman 'Dood water' een van de twaalf kanshebbers op de Gouden Strop 2015. De Vlaming staat ook op de shortlist van De Diamanten Kogel 2014. Wellicht is hij zelfs de winnaar van deze Vlaamse thrillerprijs. De jury heeft namelijk al zijn keuze bepaald, maar het publiek heeft er nog steeds geen weet van.

De shortlist van De Diamanten Kogel werd in november geopenbaard. Naast Coppers zijn ook Jacob Vis, Roel Janssen, Jonathan Sonnst en Wim Menheer in de race voor de met diamanten belegde zilveren boksbeugel. Juryvoorzitter Henri Floris Jespers meldde op Facebook dat 'ergens tussen half januari en half februari' de laureaat gehuldigd zou worden.

Begin maart meldde Jespers dat 'in de structuur en de samenstelling van de vzw De Diamanten Kogel ingrijpende wijzigingen worden overwogen'. Wat die ingrijpende wijzigingen zijn, maakte hij echter niet duidelijk. Maar het was volgens hem nog niet mogelijk de datum van de uitreiking van DDK 2014 vast te leggen.

Het is nu begin april en nog steeds tasten niet-ingewijden in het duister over de winnaar. Dat de prijs nog niet is uitgereikt, komt doordat de sponsor van de prijs, diamantair Serge Muller, in de cel zit. Het Antwerpse gerecht verdenkt hem van internationale handel in cocaïne, witwassen van drugsgeld en lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat meldt het Vlaamse magazine Humo.

Serge Muller, bestuurder van het Antwerpse diamantbedrijf Rex Mining, werd op 4 maart in de voormalige Joegoslavische republiek Montenegro gearresteerd, op basis van een internationaal aanhoudingsbevel. Het Antwerpse gerecht heeft de autoriteiten in Montenegro gevraagd om Muller aan ons land uit te leveren.

Het onderzoek tegen Muller begon in 2011. Hij wordt er onder meer van verdacht cocaïnetransporten tussen Zuid-Amerika en Antwerpen, ter waarde van vijf miljoen dollar, te hebben georganiseerd én gefinancierd. Ook zou Muller zijn kennis van de internationale handel te hebben gebruikt om drugsgelden wit te wassen.

De criminele organisatie waar Muller volgens het Antwerpse parket lid van is, zou de winsten uit de internationale cocaïnesmokkel onder meer hebben geïnvesteerd in vastgoed en in een Grieks bedrijf dat luxejachten bouwt.

Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat Muller contacten onderhield op het allerhoogste niveau van de georganiseerde misdaad. Zo zou hij in Chili aanwezig zijn geweest bij een bespreking tussen leden van de drugskartels en een lid van de Colombiaanse terreurorganisatie FARC.

Het was de Vlaamse thrillerauteur Bob Mendes die in 2002 op het idee kwam De Diamanten Kogel in het leven te roepen. Omstreeks die tijd werkte hij aan zijn roman 'Bloedrecht', en tijdens de research naar diamantwinning in Zuid-Afrika kwam hij in contact met Serge Muller. De diamantair bleek bereid te zijn de prijs te sponsoren. Het was ook Muller die met het idee kwam de prijs, de zilveren boksbeugel, te laten maken door beeldend kunstenaar Wim Delvoye.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: