22 april 2015

Aanstootgevend (nieuws, 2015)

RUSSISCH 'NJET' TEGEN VERTONING 'CHILD 44'

De Russische overheid heeft de vertoning verboden van de bioscoopfilm 'Child 44', gebaseerd op de gelijknamige thriller Tom Rob Smith. De autoriteiten vinden dat het verhaal over de jacht op een kindermoordenaar uit de voormalige Sovjet-Unie ‘de geschiedenis probeert te herschrijven’.

De film met onder meer Tom Hardy, Gary Oldman en Noomi Rapace is vanaf 7 mei (en niet vanaf 16 april zoals de trailer meldt) in de Nederlandse bioscopen te zien, maar in Rusland stootte de rolprent al op een stevig 'njet'. Het Russische ministerie van Cultuur vindt het vooral aanstootgevend dat deze film kort voor 9 mei verschijnt. Op die dag herdenkt Rusland de zeventigste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland.

Volgens het Russische ministerie van Cultuur heeft Central Partnership, de distributeur van de film, toegegeven dat de film 'ongepast is op de vooravond van de 9 mei-viering'. ''De film probeert de gebeurtenissen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog op een verkeerde manier voor te stellen'', stelt het ministerie in een persbericht.

De film is gebaseerd op de succesvolle thriller van de Brit Tom Rob Smith uit 2008. Het verhaal speelt zich af in de vroegere Sovjet-Unie onder de dictatuur van leider Josef Stalin. De Russische veiligheidsagent Leo Demidov, vertolkt door Tom Hardy, treft het lijk van een kind aan bij een spoorweg maar krijgt het bevel om de zaak te negeren. Al snel ontdekt de agent andere sterfgevallen, waardoor hij een kindermoordenaar op het spoor komt.

(Bron: De Standaard)


Geen opmerkingen: