20 januari 2015

Exit (nieuws, 2015)


BEDENKER VAN 'DE WREKERS' OVERLEDEN

De Britse scenarioschrijver Brian Clemens is zaterdag 10 januari op 83-jarige leeftijd overleden. Clemens was de bedenker van de succesvolle televisieserie 'The Avengers', over een stel geheim agenten in het Verenigd Koninkrijk. De reeks werd in de jaren zestig in Nederland uitgezonden onder de titel 'De Wrekers'.

Brian Clemens schreef in 1961 de pilotaflevering van 'The Avengers'. Daarna bleef hij de scenarist en producer voor de serie, die van 1961 tot 1969 in Engeland werd uitgezonden. De KRO bracht de reeks, die in totaal 161 afleveringen telde, van 1966 tot 1971 op de buis. De Wrekers werd diverse malen herhaald, zoals in 1974, 1984, 2003 en 2004. Zowel Veronica als RTL5 zond in de jaren negentig eveneens afleveringen uit.

De serie bracht acteur Patrick Macnee grote bekendheid. Hij vertolkte de rol van geheim agent John Steed, die steevast 'gewapend' was met een bolhoed en een paraplu. Lange tijd was zijn vrouwelijke partner Emma Peel (gespeeld door Diana Rigg), een zelfverzekerde, coole en modebewuste verschijning, die meerdere vechttechnieken volledig beheerste. In de jaren zeventig keerde de serie terug onder de naam 'The New Avengers', met Macnee als Steed, maar deze keer met twee nieuwe partners, Mike Gambit (Gareth Hunt) en Purdey (Joanna Lumley).

Clemens schreef ook afleveringen voor andere televisieseries, zoals 'Darkroom', 'Remington Steele' (met Pierce Brosnan), 'The Persuaders' en 'Bergerac'. Hij was ook de auteur van enkele thrillers, waaronder 'The Devil at Midnight' (2001) en 'Murder Weapon' (2012).

Geen opmerkingen: