11 januari 2015

Perziken op sap (nieuws, 2015)

PRIJS VOOR THRILLER OVER HELDIN MET DEMENTIE

'Ze is zoek', de thriller van de Britse Emma Healey over een tachtigjarige, demente speurder, is bij de Costa Book Awards als eerste geëindigd in de categorie beste debuut. Het boek dingt nu mee naar de titel Costa Book of the Year, die later deze maand bekend wordt gemaakt.

Emma Healey werkte gedurende vijf jaar aan de thriller die geïnspireerd is door het leven van haar grootmoeder. Ze schreef tijdens de lunchpauzes van haar werk bij een kunstgalerie in Londen.

'Ze is zoek' vertelt het verhaal van Maud, een bejaarde vrouw die kampt met dementie. Ze koopt perziken op sap terwijl ze al een kast vol heeft, vergeet de thee te drinken die ze zelf inschonk en schrijft briefjes als geheugensteuntje. Maar ze is er heilig van overtuigd dat haar vriendin Elizabeth vermist is. Ze gaat op onderzoek uit en is vastbesloten een zeventig jaar oud mysterie op te lossen.

Volgens de jury van de Costa Book Awards is 'Ze is zoek' een 'zeer speciaal boek'. De thriller had de jury 'vanaf de eerste pagina' in zijn greep. Een beklemmend boek en met grote vakmanschap geschreven, concludeerde de jury.

Emma Healey wilde een boek over dementie schrijven, omdat de aandoening in haar familie voorkomt. Haar oma, die aan de ziekte lijdt, zei op een dag dat haar vriendin verdwenen was. Die uitlating gaf de aanzet tot het bedenken van de plot, aldus Healey. Haar andere grootmoeder was een bedreven verhalenverteller. ''Ik gebruikte karaktertrekken van beiden en liet ze in het boek samensmelten'', zei de schrijfster tegen The Independent.

Healeys boek moet het nu opnemen tegen vier boeken die in andere Costa Book Award-categorieën als eerste eindigden. Een daarvan is de roman 'How to be both' van Ali Smith, die eerder genomineerd was voor de Man Booker Prize. In de loop van januari wordt bekend wie het Costa Book of the Year heeft geschreven.

(Bron: The Independent)

Geen opmerkingen: