13 januari 2015

Exit (nieuws, 2015)

SCHRIJVER VAN 'DOG SOLDIERS' OVERLEDEN

Schrijver Robert Stone, die in zijn boeken vaak de onderkant van de Amerikaanse maatschappij verkende, is zaterdag overleden in zijn huis in Key West. Stone, die leed aan een chronische longziekte, is 77 jaar geworden.

Robert Stone won de National Book Award voor zijn tweede roman 'Dog Soldiers' in 1975, was tweemalig finalist in de race om de Pulitzer Prize en ontving vele andere literaire prijzen en beurzen. 'Dog Soldiers' dat kort na het einde van de Vietnamoorlog werd gepubliceerd, vertelt het verhaal van een oorlogscorrespondent, die betrokken raakt bij heroïnesmokkel. Het boek werd verfilmd als 'Who'll stop the rain', met Nick Nolte (foto) in de hoofdrol.

Stone schreef later nog meer romans, waaronder 'A Flag for Sunrise' (1981), 'Outerbridge Reach' (1992), 'Damascus Gate' (1998) en 'Bay of Souls' (2003). Zijn laatste boeken zijn 'Fun with Problems' (2010), een bundel met verhalen vol zwarte humor, en de roman 'Death of the Black-Haired Girl' uit (2013).

Robert Stone werd geboren op 21 augustus 1937 in Brooklyn. Hij werd opgevoed door zijn moeder, een onderwijzeres in New York. Toen hij zes jaar was werd zijn moeder die aan schizofrenie leed, opgenomen in een inrichting. Stone heeft zijn vader nooit gekend: die verliet het gezin kort na de geboorte van zijn zoon. Robert Stone woonde tot zijn tiende in een katholiek weeshuis.

Hij was een rebelse tiener en werd tijdens zijn laatste jaar van school gestuurd. Daarna sloot hij zich aan bij de Amerikaanse marine. Die baan bracht hem naar plekken als Antarctica en Egypte.

Stone debuteerde in 1966 met 'A Hall of Mirrors', een roman gesitueerd in New Orleans, waar de politieke scene wordt gedomineerd door racisme. Dit boek werd vier jaar later verfilmd als 'WUSA'.

(Bron New York Times)

Geen opmerkingen: