11 januari 2015

In 's hemelsnaam (nieuws, 2015)THRILLER OVER AANSLAG OP MH17 IN DE MAAK

De aankondiging dat Willem Asman in april 2010 met een thriller zou komen over de aanslag op Koninginnedag 2009, maakte destijds nogal wat reacties los. Asman werd onder meer lijkenpikkerij verweten. Nu werken Tomas Ross en Corine Hartman aan een thriller over een andere, landelijk beleefde, tragedie: de aanslag op vlucht MH17.

''Het is gewoon over andermans leed geld verdienen'', schreef een lezer in het regionale dagblad De Stentor. En een ander oordeelde: ''Onsmakelijk en onnodig.'' Hun boosheid was gericht tegen schrijver Willem Asman, die had aangekondigd een thriller te zullen schrijven over de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Karst Tates reed toen met zijn Suzuki Swift dwars door het publiek dat naar de rijtoer van de koninklijke familie keek. Hierbij kwamen acht mensen om het leven, onder wie Tates zelf. De koninklijke familie bleef ongedeerd. De gebeurtenis onthutste de Nederlandse bevolking.

De thriller 'Koninginnedag' verscheen in april 2010 bij uitgeverij Cargo. De aanslag komt overigens maar zijdelings in het boek ter sprake. Er worden geen complottheorieën ontvouwd, de tragedie speelt eigenlijk een bijrol. Volgens recensenten wordt het leed van de slachtoffers niet uitgebuit.

Eind oktober vorig jaar kondigde Tomas Ross aan dat hij samen met collega-auteur Corine Hartman werkt aan een thriller over de ramp met de MH17, een tragedie die zo mogelijk nog dieper het Nederlandse volk heeft geraakt. Alle 298 inzittenden van het toestel van Malaysian Airlines dat boven Oekraïne werd neergehaald, kwamen hierbij om het leven. Onder hen waren 193 passagiers met de Nederlandse nationaliteit. De oorzaak van de ramp wordt nog steeds onderzocht, maar vermoedelijk hebben Russische separatisten die in Oost-Oekraïne de dienst uitmaken, het toestel met een Buk-luchtdoelraket uit de lucht geschoten. Ross licht toe: ''We benoemen de MH17 alleen zoals iedereen dat nog doet, zeker nu ook de veiligheidsdiensten een rol spelen: Wat kan er daar in 's hemelsnaam zijn gebeurd? En als de Russen er verantwoordelijk voor zijn, waarom dan in godsnaam?''

Het schrijfduo is druk doende met het nieuwe boek, zo liet Ross via Facebook weten. ''Momenteel heel hard samen met Corine Hartman aan het schrijven aan de thriller 'Doodskopvlinder' die in mei moet verschijnen'', schrijft Ross. ''In ons boek komt de vraag naar de ramp zijdelings ter sprake met een suggestie van een bezorgde NAVO-militair over een mogelijke reden … Wie zat er in het vliegtuig en wat wist die van de Russische militaire plannen?'' Vladimir Poetin komt er ook in voor, aldus de auteurs. Volgens Ross kan ook de titel nog veranderen. ''Het woord 'Wolven' circuleert momenteel.''

Ross en Hartman zijn overigens niet de enigen die de vliegramp in fictie gieten. Ook schrijver A.F.Th. van der Heijden heeft een roman aangekondigd die geïnspireerd zal zijn op de crash van MH17.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: