20 januari 2015

Scherp gesneden (nieuws, 2015)

OUD-LPF-MINISTER SPEELT 'RISKANT SPEL'

Herman Heinsbroek. Dat was toch die LPF-minister van Economische Zaken die zich met zijn eigen Bentley naar de ministerraad liet rijden, openlijk bekvechtte met collega-minister Eduard Bomhoff en na nog geen drie maanden zijn ontslagbrief schreef? Ja, daarnaast was hij diplomaat, platenbaas en bestierde hij korte tijd een datingsite. Sinds vandaag is Heinsbroek ook thrillerauteur.

'Riskant Spel' heet zijn 'politiek geëngageerde' thriller, die bij Umbrella Park Publishing in Vught is verschenen. Daarin kidnapt de ontspoorde wereldverbeteraar Bram Rietveld mediatycoon Ben Zandstra en zijn dochter Maya. Het is de ontvoerder niet te doen om losgeld. Hij vindt dat Zandstra met zijn media-imperium alle fatsoensnormen om zeep helpt en daar wil hij met de ontvoering aandacht op vestigen.

Wat vader en dochter vervolgens doormaken, is pure horror. Maar tegelijkertijd wordt de ontvoering voor hen een ontdekkingsreis. Ze komen veel te weten over zichzelf, over de verhouding tot elkaar, hun familie, de maatschappij. En een ongemakkelijke vraag dringt zich aan hen op: is het wel alleen waanzin die de kidnapper drijft? Heeft hij niet toch een punt?

Herman Heinsbroek heeft de zegen gekregen van Theo Veenhof, eindredacteur van de Nederlandse vertalingen van de thrillers van Dan Brown. In een verklaring van de uitgeverij meldt Veenhof: ''Herman Heinsbroek geniet in Nederland brede bekendheid als een onorthodoxe, out of the box denkende ondernemer, politicus en mediaman. Nu maken we voor het eerst kennis met een Heinsbroek die we nog niet kenden: de literator. Heinsbroek zou Heinsbroek niet zijn als hij in zijn roman geen blijk gaf van zijn engagement. Maar hij weet dat te verpakken in een scherp gesneden, bloedstollend spannende pageturner. Herman Heinsbroek is een te markante man om onomstreden te zijn, maar vriend en vijand zullen het over één ding eens zijn: we zijn een thrillerauteur van formaat rijker."

Bescheidenheid is Heinsbroek vreemd. Zijn konterfeitsel siert pontificaal de cover van 'Riskant Spel'. En vanzelfsprekend wil hij ook nog wel wat kwijt over zijn debuutthriller. ''Het boek behandelt vanuit verschillende gezichtspunten en in een spannende setting een actueel onderwerp: de invloedrijke rol die de media spelen in ons dagelijks leven. Gaat het alleen nog maar om oplage- en kijkcijfers? Bepalen de media steeds meer onze gemoedstoestand, ons oordeel en ons gedrag en worden daarbij de journalistieke spelregels nog wel serieus genomen? Kortom worden we geleefd? Een boek dat je, als ik de vele proeflezers mag geloven, in een ruk wilt uitlezen, dat naar ik hoop tot nadenken stemt én met een verrassend einde.'' Heinsbroek pitcht eerder deze week overigens zijn thriller bij kijkcijferkanon 'De Wereld Draait Door'.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: