
Volgens de juryvoorzitter, KPN-topman Ad Scheepbouwer, die de nominaties bekendmaakte, waren er 77 boeken ingezonden, waarvan twintig waren geschreven door vrouwen. Het niveau verschilde nogal, aldus de juryvoorzitter. ,,Er was veel kaf onder het koren.'' Desondanks sprak Scheepbouwer van 'een rijk aanbod'.
Wat de jury opviel was het vakmanschap van de meeste auteurs. ,,Knappe structuren en slimme plots, spitse dialogen en een vlotte stijl. Misdaad schrijven is ook in ons taalgebied geen hobbyisme meer.''

Een derde conclusie is dat de Nederlandstalige misdaadauteur over de grenzen heen kijkt. ,,Steeds meer auteurs zoeken hun heil in verre en exotische streken, vaak met knappe resultaten.'' Het lijkt volgens de jury trouwens een typische Nederlandse aangelegenheid te zijn, want op een enkele uitzondering na blijven Belgen liever dicht bij huis. De jury vroeg zich verder verwonderd af waarom er geen enkel boek door een Belgische schrijfster was ingestuurd.

'Blauw water' van Simone van der Vlugt doet het als enige genomineerde misdaadroman enorm goed in de bestsellerlijsten. In haar psychologische thriller hangt moeder Lisa de was op in haar achtertuin als ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus staat. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar dochtertje niet in gevaar wil brengen. Er volgt een zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. De jury: ,,In ruim 200 beeldend en goed geschreven pagina's die zinderen van angst, spanning en wraaklust wordt een huiveringwekkend tijdsbeeld opgeroepen.''

'Pentito' van Simon de Waal gaat over een 'pentito' (Italiaans voor spijtoptant). De Amsterdamse rechercheur Nick Meere, moeizaam herstellend van een schotwond, is gedwongen zakkenrollers te verhoren, tot hij weer sterk genoeg is voor het echte werk. Als hij een Italiaanse kruimeldief moet ondervragen, verwacht hij gewoon op tijd naar huis te gaan. Maar de zaken lopen anders die dag. De Italiaan, Giovanni La Rocca, raakt in paniek als hij merkt dat Meere hem wil laten uitzetten naar Italië. Gedwongen terugkeer naar Napels is hetzelfde als de doodstraf, bezweert hij hem. Hij biedt Meere informatie aan in ruil voor verblijf in Nederland. Als Meere de informatie doorgeeft aan Interpol Rome gaan alle alarmbellen rinkelen. Maar niet alleen bij Interpol Rome: de maffia is nu ook op de hoogte van het bestaan van de pentito. En ook Meere is zijn leven niet langer zeker… De jury was vol lof: ,,Simon de Waal weet met zijn schrijfstijl en kennis van zaken de lezer te boeien in 'Pentito' en heeft op knappe wijze met een aantal verhaallijnen naar een verrassende ontknoping en een nominatie weten te werken.''

Het is voor Lieneke Dijkzeul (1950), Simone van der Vlugt (1966) en Thomas Hoeps (1966) de eerste keer dat zij genomineerd zijn voor de prijs. Simon de Waal (1961) kwam in 2005 op de shortlist met 'Cop vs Killer'. Jac. Toes (1950) won in 1998 de Gouden Strop voor zijn thriller 'Fotofinish', hij werd in 1993 en 1994 genomineerd voor respectievelijk 'Dubbelspoor' en 'De afrekening'. Met 'Cel' meegerekend is Charles den Tex (1952) zes keer genomineerd voor de Gouden Strop. Twee keer mocht hij de prijs mee naar huis nemen: in 2002 voor 'Schijn van kans' en in 2005 voor 'De macht van meneer Miller'.
Uitgeverijen Anthos en De Geus doen goede zaken. Beide hebben twee boeken op de shortlist staan. Anthos geeft 'Blauw water' en 'Koude lente' uit, terwijl bij De Geus 'Kunst zonder genade' en 'Cel' zijn verschenen. 'Pentito' van Simon de Waal is uitgebracht door Lebowski.
De jury van de Gouden Strop 2008 telt naast voorzitter Scheepbouwer nog vier andere leden: NRC-recensent en hoogleraar literatuurkritiek Elsbeth Etty, de Vlaamse auteur en thrillerrecensent van dagblad De Morgen Bart Holsters, recensent Kim Moelands (website Ezzulia) en Jeanine Snertring namens sponsor Read Shop.
3 opmerkingen:
Mooi artikel Peter!
Goede opsomming. Mijn favoriet zit er tussen...
Ik zag dat van de 9 boeken die ik het afgelopen jaar heb genomineerd met 5 sterren, toevallig 5 zijn die nu genomineerd zijn. In één van de recensies heb ik geschreven dat datr boek het beste is van jaren... Dat is dan ook mijn grootste favoriet.
En ook de mijne...
Maar genomineerd zijn is ook leuk.
En meedoen is belangrijker dan winnen, zei een wijs man ooit.. ;-)
Dus al win ik misschien niet...heb ik toch lol!
Een reactie posten